Umro Li „Skreč“ Peri: Odlazak legende rege muzike

Izvor: Profimedia/Alamy/Richard Etteridge

Slavni rege muzičar i producent, Li „Skreč“ Peri, umro je juče u 85. godini, u bolnici Noel Holms u severnoj Jamajci, prenose svetski mediji.

Li „Skreč“ Peri, bio je pionir „roots“ regea i daba, smatra se muzičarem koji je pomerio granice muzike koja je dolazila sa Jamajke. On je osmislio zvuk koji je Boba Marlija načinio slavnim i svetski poznatim, dok je njegova dab produkcija, proganjajuća upotreba prostora i odjeka, imala jak uticaj na post-pank, hip-hop, plesnu muziku i druge žanrove. Zajedno sa svojim spektakularnim izjavama postao je jedan od najneobičnijih i najcenjenijih umetnika sa Jamajke, piše Nova.rs.

Kit Ričards ga je jednom prilikom opisao kao „Salvadora Dalija u muzici“. „On je misterija, svet je njegov insrtument, samo treba da slušate“, rekao je Ričards.

Endrju Holns, premijer Jamajke, napisao je na Tviteru povodom Perijeve smrti: “Moja duboko saučešće porodici, prijateljima i obožavateljima legendarnog producenta i pevača, Reinforda Hjua Perija, poznatog kao Li „Skreč“ Peri. Radio je i producirao za razne umetnike, uključujući Boba Marlija, Kongos, Edrijana Šervuda, Bisti Bojse i mnoge druge. Bez sumnje, Li „Skreč“ Peri uvek će se pamtiti po svom snažnom doprinosu muzičkom bratstvu. Neka njegova duša počiva u miru.”

 

 

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*