Upotreba alkohola među adolescentima može imati ozbiljne posledice na njihovo fizičko i mentalno zdravlje

Izvor: dzns.rs
NOVI SAD –

Dom zdravlja “Novi Sad” u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo i ove godine realizuje projekat “Ekscesivno ispijanje alkohola i adolescenti 2023”. Predviđeno je da psiholozi Savetovališta za mlade održe radionice učenicima Tehničke škole “Mileva Marić Ajnštajn”.

Adolescencija je razdoblje eksperimentisanja i oblikovanja identiteta. Deo ovog razvojnog procesa uključuje traženje novih senzacija i preuzimanje rizika, navode iz Doma zdravlja Novi Sad i dodaju da se pijenje uglavnom odvija u grupama, te je često u vezi sa nekom drugom društvenom aktivnošću, kao što su: izlasci, žurke, proslave rođendana…

Alkohol narušava zdravlje adolescenta i sprečava njegov normalan fizički i psihički razvoj. Rano nastaju organski poremećaji i vegetativne smetnje. Upotreba alkohola među adolescentima može imati ozbiljne posledice na njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Među njima su:

1. Slab uspeh u školi, gube efikasnost u učenju

2. Anti-socijalno ponašanje. Prekomernom upotrebom alkohola se umanjuje kritičnost i zato ponašanje može da postane nepristojno, događaju se nedozvoljene radnje i krivčna dela

3. Alkohol, pušenje i konzumiranje droge. Adolescenti koji piju i puše imaju veću verovatnoću da će početi uzimati drogu.

4. Nezaštićeni seksualni odnosi.Postoji veza između pijenja alkohola pre seksa i nekorišćenja kontracepcije. Ovo može dovesti do trudnoće i do povećanog rizika od neke polno prenosive infekcije.

5. Trovanje alkoholom

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*