Uskoro moguće nove mere za Beograd, Niš i Valjevo

Фото: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

BEOGRAD: Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević najavila je danas da bi nove mere za Beograd, Niš i Valjevo mogle biti saopštene uskoro i da se još ne zna kakve će biti.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Ona je za televiziju Prva rekla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče na sastanku kriznih štabova pitao lekare da li je potrebno zatvaranje ta tri grada i da su onirekli da za sada to ne treba raditi i da situaciju ponovo treba razmotriti za 24 sata.

Vasiljević je istakla da mera izolacije celog grada podrazumeva da ne postoji transport između gradova i da ljudi ne mogu da izađu i uđu u grad, da se zaraza ne bi širila, ali da bi u tom trebalo da bude omogućeno snabdevanje hranom.

Ona je rekla da više nema resornih ministara, već da su svi resorni i zaduženi da pomognu Srbiji, jer Srbija mora da se bori skoro sama, jer nema solidarnosti, ali je naglasila važnost pomoći iz Kine i Norveške.

Upitana kojih se mera pridržava kabinet predsednika, Vasiljević je rekla da svi članovi kabineta pa i predsednik prolaze merenje temperature, dezinfekciju ruku, stavljanje maski i rukavica, a da su konferencije pomerene u Palatu „Srbija“ jer tamo može da se napravi dovoljan razmak među ljudima.

Ona je rekla da su novinari podeljeni u dve grupe i da su u jednoj televizije i novinske agencije, kojima se predsednik obraća po najvažnijim pitanjima, a da su u drugoj grupi novine i portali kojima će se predsednik obratiti kasnije i dodala da je država velikim medijskim kućama poslala i zaštitnu opremu.

Upitana o tome kako predsednik komentariše pad Vlade Kosova predvođene Aljbinom Kurtijem, Vasiljević je rekla da je predsednik to pomno pratio i da je očigledno došlo do sukoba linija SAD i Evropske unije, ali da je  predsedniku „najbitnije da Srbija iz ovoga izađe zdrava i izgubi što manje ljudi“.

Vasiljević je ocenila da je tokom pandemije korona virusa većina medija u Srbiji na visini zadatka i da je situacija sa medijima bolja nego u vreme poplava i da novinari proveravaju informacije koje dobiju preko društvenih mreža pre nego što nešto objave.

„Većina njih dosta dobro radi“, poručila je Vasiljević i dodala da mediji treba da prikazuju ljudima ono što se dešava u svetskim metropolama.

Ona je rekla da državni organi po nekoliko puta proveravaju informacije pre nego što ih daju medijima i da su predsednik, premijerka, oba krizna štaba i lekari doneli odluku da od prvog dana građani imaju sve podatke i da se ništa ne krije.

IZVOR.DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*