Ustavni amandmani nisu usvojeni zbog bojkota opozicije

FOTO TANJUG/ BOJAN STEKIC/ bk
BEOGRAD –

Ministarka pravde Nela Kuborović izjavila je danas da ustavni amandmani nisu usvojeni jer opozicija bojkotuje rad parlamenta, ali veruje da će pred novim sazivom Skupštine Srbije to biti jedna od prvih tačaka.

FOTO TANJUG/ BOJAN STEKIC/ bk

„To što ustavni amandani nisu usvojeni nije krivica Ministarstva pravde, koje je više od dve godine radilo na sprovođenju javne rasprave i usaglašavanju sa Venecijanskom komisijom. Vlada je uputila predlog skupštini, ali nismo mogli da predvidimo kakav će biti odnos snaga u skupštini i da će opozicija da bojkotuje njen rad“, rekla je Kuburović za TV Prva.

Ona je naglasila da rasprava o najvišem pravnom aktu zaslužuje da u njoj učestvuju svi politički akteri u državi.
Ministarka je navela da to koči i neke druge poslove, pre svega čitav set zakona koje treba uskladiti sa budućim ustavnim amandmanima.

Govoreći o izmenama i dopunama zakona koje su usvojene u maju, a počele da se primenujuju juče, Kuburović je rekla da, iako je to zaokupilo najviše pažnje javnosti, doživotna kazna za najteža dela nije glavna izmena, već da je to pooštrena kaznena politika posebno kod povratnika i za proizvodnju i promet droge, kao i uvođenje novih krivicnih dela, poput napada na advokate i finansiranja terorizma.

Pooštrene su i kazne za veliki deo krivičnih dela koja imaju elemente nasilja, pre svega u porodici i na sportskim događajima, kao i za napade na službena lica.

„Razlog svemu ovome je blaga kaznena politika, pre svega osnovih sudova. Kad smo analizirali kaznenu politiku ustanovili smo da u većini slučajeva imamo uslovne osude, a nasilje ne možemo na taj način da rešimo, pa je jedna od preporuka bila da sa povećaju minimumi zaprećenih kazni“, rekla je Kuburović.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*