Uz pomoć kineske laboratorije udvostručava se kapacitet testiranja na virus korona u Srbiji

Beograd (Rojterc) – Iz skorašnjeg primera dobrih odnosa između Beograda i Pekinga saznajemo da najsavremenija kineska laboratorija, koja je otvorena u Srbiji, pomaže da se skoro udvostruči kapacitet testiranja na kovid 19, bolest pluća izazvanu novim virusom korona.

HUO JAN – Nacionalna laboratorija za molekularno otkrivanje infektivnih uzročnika u Beogradu je prva laboratorija u Evropi, koja je otvorena uz pomoć pekinškog instituta za genomiku (BGI), i poseduje kapacitet da iznese preko 2.000 testova dnevno.

40 zaposlenih u laboratoriji obučeni su od strane kineskih kolega, koji su prethodno postavili laboratorije za testiranje kovida 19 u Vuhanu, gde se virus korona prvi put pojavio, te su laboratorije postavljene u još desetak kineskih gradova.

Da bi se sprečile infekcije, svih 40 zaposlenih smešteno je u obližnje hotele i ne mogu da budu u kontaktu sa svojim porodicama.

Jelena Begović, koordinatorka zadužena za laboratoriju, izjavila je da će još jedna laboratorija s dnevnim kapacitetom od 1.000 testova biti otvorena na jugu Srbije, u Nišu.

Nakon završetka pandemije, laboratorije će ostati na raspolaganju zdravstvenom sistemu Srbije, rekla je Begović i dodala da se sa BGI razgovaralo o budućoj saradnji.

„Informacija je ovih dana često vrednija od zlata i u tom smislu je laboratorija izvor informacija za BGI o ovom regionu… Mislim da će obe strane imati ogromnu korist kroz saradnju kao što je ova”, rekla je Begović.

BGI vodi slične laboratorije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bruneju, navodi se na njihovom veb-sajtu.

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*