Vaskršnja liturgija u Crnoj Gori bez prisustva vernika

Mitropolija crnogorsko primorska služiće vaskršnju liturgiju bez prisustva vernika u hramovima, u skladu sa preporukama medicinske struke.

Mitropolija je, u svom saopštenju pozvala vernike u Crnoj Gori da na sam dan Vaskrsa poštuju preporuke i uputstva medicinske struke, kao i tokom posta.

„Predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske imali su sastanak sa najmjerodavnijim ljekarskim adresama u Crnoj Gori. Na tom sastanku smo neposredno uvjereni da opasnost smrtonosne zaraze nije prošla i da su pred nama ne samo dani proslavljanja Vaskrsa nego i dani obavezne i pojačane pažnje u vezi opšte zdravstvene zaštite. S tim u vezi, molimo i pozivamo sve pravoslavne vjernike da, kao i tokom posta i na sam dan Vaskrsa ispoštuju preporuke i uputstva medicinske struke“, navodi se u saopštenju na sajtu Mitropolije.

Kako se navodi u saopštenju Vaskršnje službe, koje će služiti mitropolit i sami sveštenici, uživo će biti prenošeni putem crkvenih medija, a Svetu tajnu pričešća biće obavljena po Vaskrsu, čim se za to ukaže prilika.

„Pobjeda života nad smrću jeste suštinska, prva i posljednja, evanđelska poruka. I mi u nju vjerujemo. To je vjera naših predaka. U tom duhu i sa takvom vjerom i nadom stojimo i usred ovog iskušenja sa smrtonosnim zaraznim virusom. Sve što donosi smrt i razdvajanje je privremeno, život je vječan, a čovjek besmrtno biće“, navodi se u saopštenju Mitropolije.

Od 13. marta Mitropolija, kako se podseća, ne organizuje crkvene skupove – litije, predavanja, časove horova ili vjeronauke, a od 22. marta bogosluženja u hramovima obavlja bez neposrednog prisustva vernika.

IZVOR;RTS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*