Vesić najavio inspekciju u Bloku 37 posle protesta stanara zbog gradnje zgrade

Vesić u Ritopeku sa radnicima na izgradnji vodovoda (Foto Tanjug/Beoinfo)

Urbanistički projekat po kome je izdata građevinska dozvola za poslovni objekat u Bloku 37 urađen je na osnovu izmena Generalnog urbanističkog plana Grada Beograda, koje su usvojene 2009. godine, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a povodom protesta građana zbog izgradnje zgrade u Bloku 37.

Vesić je kazao da je sinoć naložio građevinskoj inspekciji Grada Beograda da tokom jutra izađe na teren i utvrdi sve činjenice, kao i da posebno obrate pažnju na primedbe građana da nema table sa informacijama o dozvoli.

„Na osnovu podataka o lokaciji, utvrdio sam da je neko 2009. godine dozvolio da se ovde gradi zgrada. Utvrdio sam da je Grad Beograd 2008. godine otuđio ovu lokaciju koja je do tada bila državna. Ovo kažem jer sam na društvenim mrežama video razne političke prevarante koji pokušavaju da politizuju ovaj protest, a koji su bili na vlasti te 2009. godine kada je dozvoljena izgradnja ovakve zgrade”, rekao je Vesić, preneo je Tanjug.

On je dodao da je Grad Beograd 2016. godine usvojio novi generalni urbanistički plan i novi PGR kojim na toj lokaciji nije dozvoljena takva gradnja, odnosno manja je spratnost i gabarit objekata budući da su predviđena veća udaljenja od zgrada.

„Kako zakon nalaže, po usvajanju novog GUP-a svi investitori koji su započeli procese po starom GUP-u imali su 30 dana da završe proceduru, a posle toga dozvole su mogle da se izdaju samo po novom PGR-u. Ova, tada austrijska kompanija, iskoristila je pravo koje joj daje zakon da radi po starom GUP-u iz 2009. godine šest dana pre isteka roka”, rekao je zamenik gradonačelnika.

Naveo je da je njegov utisak da je zgrada koju žele da izgrade isuviše velika i da je u najmanju ruku neprimereno napraviti zgradu tako kako je zamišljeno i sa tim udaljenjima od susednih zgrada.

„Kada budem dobio izveštaj inspekcije i čitav predmet i kada budem utvrdio šta Grad Beograd može da preduzme, pozvaću građane koji protestuju da im kažem koji su koraci Grada Beograda. Naravno, pozvaću građane koji žive tu, a ne političke prevarante sa Tvitera koji su prvo usvojili plan na osnovu koga se sada ovo gradi, a potom se bune što se gradi ono što su oni dozvolili”, rekao je Vesić.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*