Vila Merilin Monro spasena od rušenja

(Printskrin)
Odlukom vlasti Los Anđelesa privremeno je zaustavljeno uništenje objekta koji je 1961. kupila čuvena glumica. Predloženo je da kuća postane istorijski spomenik kulture

Vila u Brentvudu, poznatom delu Los Anđelesa, u kojoj je poslednje godine života provela čuvena glumica Merilin Monro, za sada neće biti srušena. Ovu odluku doneli su jednoglasno članovi Gradskog saveta pomenutog grada, uz napomenu da je ona privremena, tako da je sudbina kuće i dalje neizvesna.

Borba fanova legendarne Merilin za očuvanje njenog poslednjeg doma počela je nedavno, čim su saznali da su nadležni sadašnjem vlasniku vile dali dozvolu za rušenje objekta. Reč je o građevini u španskom stilu čija je površina 270 kvadratnih metara, podignutoj 1929. godine u otmenom kvartu Los Anđelesa. Vila je jednospratna, a okružuje je bašta i ima bazen u zadnjem delu kuće, pišu američki mediji. S obzirom na to da vrednost građevinskog zemljišta u ovom delu poznatog američkog grada raste velikom brzinom, vlasnik je odlučio da sruši kuću koja po svom skromnom izgledu odudara od ostalih u ulici, kao i da iskoristi zemljište za podizanje drugog, vrednijeg objekta.

„Ovo je atak na istoriju i kulturu našeg grada i želimo da to sprečimo. Zato prikupljamo potpise kako bismo primorali gradske vlasti da povuku dozvolu za rušenje i proglase vilu mestom od kulturno-istorijskog značaja”, izjavio je nedavno Ejdrijen Skot Fajn, iz udruženja koje se bori za očuvanje arhitektonskih i istorijskih znamenitosti Los Anđelesa.

Američki simbol lepote Merilin Monro, zvezda čuvenih filmova „Neki to vole vruće”, „Muškarci više vole plavuše” i drugih, bila je nemirnog duha i često je menjala mesto boravka u Los Anđelesu. Njena jedina investicija u nekretnine u ovom gradu bila je baš kupovina male bele vile u pomenutom kvartu. Kuća je postala vlasništvo Merilin Monro 1961. godine, a glumica je za nju platila 75.000 dolara. U toj kući godinu dana kasnije američka ikona je pronađena mrtva, a kako se kasnije pokazalo, uzrok njene smrti bilo je predoziranje barbituratima.

Nekadašnji dom čuvene umetnice menjao je od tada vlasnika više puta, a poslednji put prodat je pre nešto više od mesec dana za više od osam miliona dolara.

„Moj tim i ja krenuli smo u akciju čim smo saznali za predviđeno rušenje. Stojim danas pred vama kao čuvar distrikta koji je dom poslednje rezidencije Merilin Monro. Ovde sam i kao branilac bogate istorije i nasleđa našeg grada”, rekla je Trejsi Park, članica pomenutog saveta, na konferenciji za štampu pre održavanja sednice Saveta 11 okruga Los Anđelesa.

Parkova je pred novinarima i okupljenima neposredno pre početka sastanka na kojem je odlučivano o sudbini vile održala vatreni govor najavljujući da će podneti predlog za pokretanje razmatranja statusa doma američke glumice kao istorijskog spomenika kulture, preneo je „LA tajms”.

Ovaj predlog iznesen je zatim na pomenutom skupu na kojem je doneta odluka o zaustavljanju rušenja vile, a Parkova je napomenula da sadašnji vlasnik ovog zdanja neće biti lišen imovine i prava koje ima.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*