Vlada obezbijedila interventni otkup tovnih junadi i svinja

Grad Bjeljina

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić obišao je danas sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem Mesnu industriju „ZP Komerc“, gdje je predstavljen Vladin program  interventnog otkupa tovnih junadi i svinja, sa ciljem pomoći proizvodnom i prerađivačkom sektoru u vrijeme pandemije virusa korona.

Grad Bjeljina

Višković je istakao da je Vlada Srpske obezbijedila tri miliona konvertibilnih maraka za otkup 6.000 tovnih junadi i 10.000 tovnih svinja.

– Posjetili smo „ZP Komerc“ jer je ovo jedno od rijetkih preduzeća koje ima zaokruženu proizvodnju i jedini su u Srpskoj koji su dobili sertifikat za izvoz junećeg mesa u Tursku. Želimo da našim građanima, proizvođačima i prerađivačima, omogućimo dovoljne količine mesa i zato smo pokrenuli kampanju pod nazivom „Kupujmo domaće“. Važno je da na terenu dobijemo odgovarajuće informacije, a na nama je da se potrudimo da održimo domaću proizvodnju – naglasio je Višković.

Direktor Mesne industrije „ZP Komerc“ Ljubiša Rosić smatra da interventni otkup predstavlja veliku pomoć za uzgajivače, klaoničare i prerađivače mesa.

– Naše preduzeće pokušaće da otkupi 3.000 junadi. Bez interventnog otkupa ne bismo mogli da riješimo probleme koje je izazvala pandemija, jer je izvoz na druga tržišta prilično smanjen – naveo je Rodić.

Predsjednik Vlade i gradonačelnik Mićić posjetili su i domaćinstvo Slobodana Petrića iz Donjeg Magnojevića, koji godišnje proizvede oko 1.800 svinja.

– Udruženje svinjogojaca uputilo je prije nekoliko nedelja inicijativu resornom ministarstvu da organizuje interventni otkup i Vlada je veoma brzo reagovala, jer je otkup počeo 3. avgusta. Imali smo nekih primjedbi na novi pravilnik, ali one su takođe riješene. Intervencija Vlade pomoći će nam u smislu da opstanemo, da zadržimo proizvodnju, i to je velika stvar za nas. Pretpostavljam da ću na ovaj način prodati oko 500 svinja i nadam se da će nam Vlada izaći u susret i u narednom periodu, sa novim mjerama – kaže Petrić.

Interventni otkup tovnih junadi i svinja traje do kraja oktobra, a najniža cijena otkupa je 3,8 KM žive vage za junad i 2,8 KM za svinje, čime će domaći prerađivači biti stimulisani da ne kupuju meso u drugim zemljama.

Današnjem sastanku u Mesnoj industriji ZP „Komerc“ i posjeti domaćinstvu Slobodana Petrića u Magnojeviću prisustvovali su i menadžer Grada Bijeljina Predrag Jović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić i pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi Srpske Zoran Maletić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*