Vlade i policije EU odlučne da zaustave talas oružanog terora Islamske države

Vlade, policije i službe bezbednosti Evropske unije su udružile snage da zaustave novi talas oružanog nasilja islamskih ekstremista, iza koga poglavito stoji takozvana „Islamska država“, čiji je cilj je da se „pođari građanski rat u kojem bi muslimani u Evropi bili ‘žrtve’ odmazdi“, ocenjuje danas francuski list Mond.

Vlade i policije EU odlučne da zaustave talas oružanog terora Islamske države 1Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

Nedavni krvavi atentati u Austriji, Francuskoj i Nemačkoj, uz veze terorista u susednim zemljama, svedoče, smatra Mond, da je u Siriji vojno poražena, ali tajnim mrežama obnovljena „Islamska država“ krenula u novi oružani teror, kakav je Evropu pogodio između 2014. i 2018.

Ministri unutrašnjih poslova EU su ovog vikenda usvojili važne odluke i poručili da će EU „učiniti sve u svojoj moći da zaustavi ovaj varvarski teror“, a predsedavajući nemački ministar Horst Zehofer je izjavio da članice Unije sad moraju udružiti sve snage i „postati super-sila u slamanju terorizma“ i odbrani laičke države i demokratije.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je istovremeno saopštio da Evropa mora zaštiti svoje građane svim mogućim merama i, takođe, „zaustaviti nerazumevanje koje vodi nepoverenju, a nepoverenje mržnji“.

Mišel, koji objedinjava delovanje šefova država ili vlada EU, je rekao i da je zato stupio u vezu sa vođama arapskih i drugih muslimanskih država, a lično je u Kairu razgovarao i s egipatskim predsednikom Al-Sisijem, takođe zbog činjenice da postoji međunarodna mreža i delovanje islamskog terorizma.

EU sada nastoji, objasnili su zvaničnici u Savetu ministara EU u Briselu, da se udruže međunarodni napori za sprečavanje terora islamista i raskrinka njihova propaganda koja islam tumači kao verski politički program koji opravdava nasilje, uključujući ubijanje civila „nevernika“.

„Krenuli smo u dve bitke“, naglasio je predsednik Evropskog saveta, „jedna je borba za naše vrednosti, odbranu i unapređenje slobode mišljenja, verovanja ili ne verovanja, slobode upražnjavanja vere uz trpeljivost i poštovanje evropskih vrednosti“.

„A druga bitka je nemilosrdna operativna borba protiv nasilnog ekstremizma, islamističkog ili bilo kojeg drugog“, predočio je Mišel, naglašavajući da „teroristi ubijaju, ranjavaju i čine bogaljima naše građane, ali su im ciljevi rušenje temeljnih vrednosti naših društava“.

I ministri unutrašnjih poslova i predsednik Evropskog saveta su u suštini podržali mere koje su posle krvavih atentata preduzele francuske, austrijske i nemačke vlasti, a to je da se delotvorno zaštite spoljne granice EU, mnogo bolje nadzire ko sve dolazi u Evropu takođe preko mreža legalne i ilegalne imigracije, osetno pojača saradnja među policijama i obaveštajnim službama Unije.

Jer, predočili su, jedino će svim udruženim naporima i bitkom moći da se utvrdi ko su, gde i kako spremaju svoje opake akcije lica označena kao „geferdner(Gefärdner)“, što je izraz i pojam koji su i ministri EU upotrebili, a koristi ga nemačka policija za označavanje prvenstveno onih za koje se sumnja da su nasilni islamski teroristi.

Portal Dojče vele navodi da nemačka policija trenutno ima pod paskom 615 „geferdnera“.

Prvenstvo je dato „zaštiti šengenskog prostora“, ministri su saopštili da će od januara nova Evropska granična i pomorska straža krenuti u zaštitu spoljnih granica, „sistemi razmene informacija će biti poboljšani, dograđeni, što uključuje baze podataka koje će vrlo brzo beležiti ulaske i izlaske državljana trećih zemalja koji ulaze u šengenski prostor s vizama“.

Treba hitno rešiti i legalno praćenje kriptovanih internet poruka, najveći problem je ulazak lica bez viza u „šengenski prostor“, a „previše sumnjivih lica uspevaju da se provuku preko graničnih mreža“, stoji u saopštenju ministara EU.

Posle krvavih atentata u Beču, Parizu i još nekim francuskim gradovima su se hitno sastali čelnici Austrije, Francuske i Nemačke, Sebastijan Kurc, Emanuel Makron i Angela Merkel, da bi, kako su preneli mediji, „pripremili evropsku ofanzivu protiv onoga što su nazvali ‘politički islam’“, a izgleda i da su se dogovorili da pokrenu usvajanje „Evropskog zakona“ protiv islamskog terorizma i tela, „jezgra evropske bezbednosti“.

Francuska je već krenula u ozbiljnu ofanzivu protiv imama koji su došli iz muslimanskih zemalja i koji u legalnim i nelegalnim džamija šire ideologiju islamskog „svetog rata“, džihada, i potpune netrpeljivosti prema evropskoj civilizaciji i demokratskom poretku.

Sad su i ministri unutrašnjih poslova, Šarl Mišel i drugi zvaničnici EU naglasili da se mora sprečiti dolazak ekstremista imama iz inostranstva i krenuti daleko temeljitije u obrazovanje „evropskih imama“, koji bi radili na uklapanju muslimana i njihove kulture u, ili bar nenasilno poštovanje evropskih društava.

 

 

IZVOR:DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*