Vladika Grigorije o razgovoru sa Fon Kramonovom: Nismo pominjali organizaciju SPC

Fon Kramonova i vladika Grigorije (Foto eparhija-nemacka.com)

DISELDORF – Episkop diseldorfski Grigorije, izjavio je da tokom njegovog sastanka sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon, u razgovoru nije pominjana tema strukturalne organizacije Srpske pravoslavne crkve, kao i da je saglasan sa saopštenjem Informativne službe SPC.

Fon Kramonova je, nakon što je na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa vladikom Grigorijem, u prepisci sa korisnicom te platforme navela da „Srpska pravoslavna crkva ne postoji” i prepričala deo razgovara sa episkopom.

„Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve”, piše u saopštenju vladike Grigorija, prenosi Tanjug.

On, takođe, kaže da je iz medija upoznat sa sadržajem „objavljenog pa izbrisanog” komentara Viole fon Kramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve, objavljeno je na sajtu Eparhije Diseldorfa i Nemačke.

Fon Kramonova, koja je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, je nakon što je na svom Tviter nalogu objavila da je razgovarala sa episkopom diseldorfskim Grigorijem, u prepisci sa korisnicom te platforme navela da „SPC ne postoji”.

Ona je, naime, komentarišući jednu od objava u prepisci, a u kojoj se kaže da je Srpska pravoslavna crkva „pro-ruska” i da bi bilo sjajno da se to promeni, napisala: „Ne postoji Srpska pravoslavna crkva, to su autonomne eparhije, za razliku od Katoličke crkve. Razgovarajte sa episkopom i bićete iznenađeni”, napisala je Fon Kramonova.

Srpska pravoslavna crkva je, u odgovoru Violi fon Kramon, poručila da SPC u Nemačkoj postoji i to kao deo jedne nedeljive autokefalne Srpske patrijaršije, te da i Ustav SPC i njene uredbe važe i na teritoriji Nemačke, kao i bilo gde na njenom kanonskom području.

„Na osnovu Ustava Srpske pravoslavne crkve, odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti arhijerejski sabor postavlja i po potrebi razrešava eparhijskog arhijereja”, navodi se u saopštenju.

Iz SPC su, takođe, naveli da su povodom objave Fon Kramonove primili veliki broj oštrih negodovanja.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*