Vojska vraća 63. padobransku i 72. specijalnu brigadu

Foto: Jovo Mamula (MC Odbrana)

Ministarstvo odbrane donelo je odluku o ponovnom formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalna dejstva u okviru Vojske Srbije.

Foto: Jovo Mamula (MC Odbrana)

 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na svečanosti u pančevačkoj kasarni „Rastko Nemanjić“, održanoj u subotu, rekao da se time ispunjava naređenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čija je poruka da što Vojska Srbije bude bila jača i silnija, to će i mir biti dugotrajniji i sigurniji.
Obraćajući se pripadnicima brigada, čiji će proces formiranja biti dovršen u narednom periodu, ministar odbrane je istakao da bi „samo nezahvalan narod i samo bi neslobodna vojska, kojom komanduju stranci, odlučila da izgubi imena slavne 72. i slavne 63. brigade i da ih baci u prošlost, sakrije ih, umanji i zaboravi“.
General Milan Mojsilović naglasio je da mu je posebno drago što kao načelnik Generalštaba ima tu čast da čestita početak formiranja 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije.
Odluka o formiranju 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije od sadašnje Specijalne brigade doneta je kako bi se povećala brzina reagovanja, pojednostavio lanac komandovanja i s uspehom odgovorilo i suprotstavilo savremenim izazovima, rizicima i pretnjama koji su uslovili potrebu da se svestrano i analitički razmotre mesto, uloga i zadaci specijalnih jedinica u vremenu ispred nas„, rekao je načelnik Generalštaba i dodao da se u Vojsku Srbije vraćaju jedinice sa slavnom ratničkom tradicijom čime će biti „ispravljena istorijska nepravda“ kada su te jedinice bile ukinute.
On je dodao da se Specijalna brigada oprema najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom i da će se tako nastaviti i u narednom periodu.
Komanda 63. padobranske brigade biće u Nišu, dok će 72. brigada ostati na svojoj staroj adresi u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.
Ove jedinice su 2006. godine kadrovski smanjene, spuštene na nivo bataljona i sjedinjene u jednu – Specijalnu brigadu.
IZVOR:021.RS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*