Zimzarije, predavanje i prezentacija projekta TALE

23–26. decembar 2019.

11–13 časova

………………………………….

Tokom zimskog raspusta, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog se deveti put pridružuje manifestaciji Novosadske dečje zimzarije (trajanje: decembar – januar), koja se u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Novi Sad realizuje na više lokacija u gradu. U Spomen-zbirci biće održan niz od četiri kreativne radionice inspirisane izložbom Umetnost Marka Čelebonovića u četvrtoj deceniji 20. veka, čiji su sastavni program. Radionice su namenjene grupamado 20 učesnika uzrasta od 6 do 12 godina, uz obavezno prijavljivanje, a tema manifestacije u 2019. godini je „Gde se mnogo tajni krije?“. Program se realizuje u saradnji sa studentima Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu.

  1. 12.Moj skroviti kutak

Ugledaćemo se na slikara Marka Čelebonovića i njegova dela, predstavljajući tajno mesto, omiljeni skroviti kutak koji nas okružuje i čini srećnim i sigurnim, u kome maštamo, igramo se i stvaramo nove svetove.

 

  1. 12.Šah (i druge društvene igre)

Delo Šah Marka Čelebonovića inspiriše nas da radionicu posvetimo društvenim igrama. Razgovraćemo o omiljenoj zabavi u igri sa drugarima, praviti novu društvenu igru i dobro se zabaviti. Koji je vaš sledeći potez?! Ko će pobediti?!

 

  1. 12.Pronađi zagonetni predmet na slici

Umetnik Marko Čelebonović često je slikao predmete koji ga okružuju. Mnogi se mogu prepoznati i na slikama prikazanim na izložbi. U zajedničkoj potrazi kroz postavku cilj nam je da pronađemo mesta na delima gde pripadaju zadati detalji, a potom docrtati novu priču o njima.

 

  1. 12.Novogodišnji maskenbal – ko se krije iza maske?

Priča o slici Marka Čelebonovića  Žena sa turbanom zagolicala nam je maštu i podstakla da osmislimo i napravimo svoju masku za Novogodišnji maskembal! Najlepše maske čeka tajno iznenađenje!

Ulaz je besplatan, uz obavezno prijavljivanje, zbog ograničenog broja mesta. Na izabrane radionice decu možete prijaviti pozivom na broj telefona 021 472 99 66 ili 021 528 185.

 

 

Predavanje

PROSLAVA BOŽIĆA I NOVE GODINE U STAROM NOVOM SADU

………………………………….…………..

Četvrtak, 26. decembar, 19 časova

………………………………….…………..

Predavač: Zoran Knežev, hroničar i publicista

Organizacija: Color Media Communications i Ninamedia

 

U sklopu festivala „Novosadski Winter Fest“, u četvrtak, 26. decembra u 19 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog održaće se predavanje na temu „Proslava Božića i Nove godine u starom Novom Sadu”. Predavanje će održati Zoran Knežev, hroničar i publicista.

Zoran Knežev već više od deceniju skuplja fotografije Novog Sada i ovekovečava njegove priče iz prošlosti, a jedna od tih brojnih priča odnosi se upravo na praznovanje u nekadašnjem Novom Sadu. Ovo je samo jedna od pratećih aktivnosti ovogodišnjeg festivala „Novosadski Winter Fest” koji se organizuje uz podršku Grada Novog Sada, Gradske uprave za privredu, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Udruženja Subsidium, a pod pokroviteljstvom Vojvođanske banke – OTP Group, BIG Shopping centra, kompanija Coca-Cola, Heineken, Orbit, emmezeta i Cineplexx Promenada a koji će trajati na Trgu slobode sve do 29. decembra 2019. godine. Više informacija o festivalu možete pronaći na zvaničnom sajtu www.nswinterfest.rs ili Fejsbuk stranici Novosadski Winterfest.

 

 

Prezentacija projekta

Teach Art Learn English (TALE)

…………………………………………….

Petak, 27. decembar, 13 časova

…………………………………………….

Saradnja: ELTA Srbija

 

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i ELTA Srbija u petak, 27. decembra predstaviće projekat Teach Art Learn English (TALE). Radionica namenjena muzealcima i profesorima, kao i saradnicima iz institucija kulture i medija, počinje u 13 časova. Projekat Teach Art Learn English se realizuje uz stručnu saradnju kustosa i nastavnika engleskog jezika (teacher trainers), članova Udruženja nastavnika engleskog jezika ELTA. Cilj je da se mladima uzrasta od 13 do 18 godina približi kulturna baština Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, koji u muzejskom okruženju, uz pomoć umetničkih dela, mogu da uče i usavršavaju engleski jezik. Projekat TALE podržali su Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i OPENS 2019.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*