Vojvodina od EBRD dobija kredit od 500.000 EUR za uštedu energije – Moguća ulaganja u navodnjavanje

Projekat energetske efikasnosti u javnim zgradama u Vojvodini teče zadovoljavajućom dinamikom, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević na sastanku se elegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koju je predvodila Žužana Hargitai, regionalna direktorka za Zapadni Balkan.

Istakao je da je do sada urađena pilot-studija na 80 objekata od ukupno 3.000 koliko ih ima u Vojvodini.

– Analize pokazuju da bi uštede realizacijom ovih projekata bile oko 60% u odnosu na dosadašnje troškove zagrevanja i rasvete tih objekata, a ti troškovi se plaćaju iz budžeta. To osim ušteda znači i smanjenje emisije ugljen-dioksida, jer ti objekti za grejanje uglavnom koriste ugalj i lož-ulje – rekao je Milićević, a prenosi sajt Vlade Vojvodine.

Do kraja godine će biti gotova detaljnija studija usmerena na pet do šest javnih objekata, rekla je Žužana Hargitai:

– Dobra vest je da u 2020. godini možemo da ponudimo kreditni aranžman za realizaciju prve faze posla, kao i bespovratna sredstva u iznosu od 500.000 EUR. Ove investicije će doneti uštedu energije i uštedu novca u budžetu Pokrajine.

Milićević je naveo da će ovaj posao sigurno trajati čitav niz godina, te da iziskuje i velika finansijska sredstva. Podsetio je da je EBRD obezbedio bespovratna sredstva u iznosu od 100.000 EUR za izradu pilot-projekta energetske efikasnosti javnih zgrada u Vojvodini.

i.

Razgovaralo se i o mogućim ulaganjima u vodoprivredni sistem u Vojvodini, kroz dalju rekonstrukciju kanalske mreže, ulaganja u akumulaciona jezera za navodnjavanje, kao i elektrifikaciju polja.

– Danas se u Vojvodini navodnjava između 4% i 5% obradivih površina, što je svakako nedovoljno. Imajući u vidu i klimatske promene, potrebno je da brzo i efikasno reagujemo i da površine pod sistemima za navodnjavanje značajno uvećamo u narednim godinama – rekao je Milićević i dodao da bi ova ulaganja stvorila bazu za više hektara pod sistemima za navodnjavanje, a time i bolje uslove za poljoprivrednike, njihov veći profit i veće punjenje budzeta.

Izvor: eKapija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*