Oteti Srbin u Gvinejskom zalivu pomorac iz Zrenjanina

epa02352340 (FILE) A file picture dated 18 September 2008 shows militants patrol the volatile oil rich creeks of the Niger delta in Nigeria. Three French crewmen have been kidnapped in an attack on a ship in an oilfield off the coast of Nigeria on 21 September 2010. Marine services company Bourbon claims pirates in several speedboats attacked one of its vessels. There has been no claims of responsibility but kidnappings and attacks are frequent in the Niger Delta, the heart of Africa's biggest oil and gas industry. EPA/GEORGE ESIRI

Među sedam mornara koje su pirati oteli u Gvinejskom zalivu, nalazi se i jedan državljanin Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova. Oteti Srbin pomorac Aleksandar Terek iz Zrenjanina.

„Od vlasti Ekvatorijalne Gvineje zvanično smo obavešteni da se među sedam mornara koje su pirati oteli u Gvinejskom zalivu nalazi i jedan državljanin Republike Srbije“, navedeno je u saopštenju.

 EPA/GEORGE ESIRI

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ističe se u saopštenju, naložio je Ambasadi Srbije u Angoli, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna i za Ekvatorijalnu Gvineju, da prikupi sve relevantne podatke u vezi sa otmicom i položajem našeg građanina.

„Naša Ambasada je u stalnom kontaktu sa vlastima Ekvatorijalne Gvineje u vezi sa ovim događajem i preduzima sve mere koje su potrebne za pomoć državljaninu Republike Srbije“, saopštio je MSP.

Ekvatorijalna Gvineja saopštila je ranije da su pirati u Gvinejskom zalivu oteli sedam stranih državljana, među kojima je i Srbin.

U saopštenju vlasti te zemlje se navodi da su pirati napali brod kompanije Ekson Mobajl u blizini naftnog nalazišta Zafiro, javio je AP.

Među otetima su i državljani Južne Afrike, Filipina i Kameruna.

Mornarica je kasnije ušla na brod da bi zatekla preostalih osam članova posade koji su uspeli da se sakriju.

Poznat identitet otetog Srbina

Pomorac Aleksandar Terek iz Zrenjanina je srpski državljanin koji je otet zajedno sa još šestoricom kolega, saznaje “Blic”.

Brod je napustio naftno polje smešteno na 12 nautičkih milja od obale i krenuo je prema Lubi, lučkom gradu na južnom ostrvu Bioko, kada je napadnut.

„Platformu su napali pirati koji su krenuli ka luci Luba i oteli sedmoricu članova posade. Među njima je i jedan srpski državljanin, Aleksandar Terek“, prenosi „Blic“ izjavu neimenovanog izvora.

Kako se navodi, Terek više od 10 godina radi na prekookeanskim plovidbama.

Pomorski fakultet završio je u Kotoru, a osim za američku kompaniju “Ekson mobajl”, na čijem se brodu nalazio kada je kidnapovan, radio je i za poznatu turistički orijentisanu kompaniju MSC, koja putnike vodi na krstarenja širom planete.

Za sada nema detalja o otmičarima i njihovim motivima.

Izvor: Tanjug, Blic

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*