Vučević: Najveća želja da Novi Sad ne bude palanačka sredina

Novi Sad, 23. novembra 2019.- Gradonacelnik Ljubljane Zoran Jankovic (L) i gradonacelnik Novog Sada Milos Vucevic (D) uoci panela gradonacelnika u okviru 4.Regionalnog Foruma mladih lidera, koju je Evropski pokret organizovao u Novom Sadu. Novi Sad ce zvanicno podrzati Ljubljanu da se kandiduje za evropsku prestonicu kulture, a Ljubljana ce Novom Sadu preneti svoja iskustva "zelene politike", u cemu je Slovenija izuzetno uspesna, rekao je danas gradonacelnik Novog Sada Milos Vucevic.

Novi Sad želi da postane „zelena prestonica Evrope“, kao Ljubljana, rekao je danas gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na panelu gradonačelnika, u okviru Regionalnog foruma mladih lidera u Novom Sadu.

„Tri najvažnije stvari, po mom mišljenju su, komunalna infrastruktura, jer direktno utiče na kvalitet života ljudi, potom kultura, jer je Novi Sad satkan i nastao na temeljima kulture i, treće, da zadržimo mlade u našoj zemlji. Da bismo ih zadržali moramo da uzmemo stvar u svoje ruke, a ne da pričamo da je negde drugde bolje“, rekao je Vučević na panelu na kojem je govorio zajedno sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem.

Vučević je kazao da želi da njegov „grad ne bude palanačka sredina“.

„Moja najveća želja je da Novi Sad ne bude palanačka sredina i nema palanački mentalitet. Da bismo postali zelena prestonica, potrebno je smeće bacamo tamo gde bi trebalo i automobil parkiramo tamo gde bi trebalo“, rekao je Vučević.

On kaže da će Novi Sad preneti Ljubljani svoja iskustva kao evropska prestonica mladih, a da Novi Sad može mnogo da nauči iz iskustva Ljubljane, kao zelene prestonice.

„Dragoceno je podeliti iskustva sa prijateljima iz Slovenije. Ljubljana i Novi Sad će ovaj susret iskoristiti i za konkretne zajedničke poduhvate. Grad će zvanično podržati Ljubljanu u kandidaturi za Evropsku prestonicu kulture i staviti svoje kapacitete na raspolaganje, a oni će nas informisati o tome kako upravljaju složenim komunalnim sistemima i kako su uspeli da postanu zelena prestonica Evrope“, naveo je Vučević.

Naglasio je da je ovaj Forum velika stvar, jer će mladi moći da diskutuju, da kritikuju i da pitaju lidere regiona o svemu što ih zanima, a cilj je da mlade zadržimo na ovim prostorima.

Gradonačelnik Vučević će se tokom foruma, kako je saopšteno. sresti i sa gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajom, kao i sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom.

Gradonačelnik Ljubljane: Novi Sad pokazao da je na mapi Evrope

Novi Sad je sticanjem dve prestižne titule, Evropske prestonice mladih 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, pokazao da je na mapi Evrope, izjavio je danas Janković i poželeo Novom Sadu da ponese i tituli “Zelene prestonice Evrope“.

Janković je ukazao da je stambeno pitanje je najveći problem za mlade u celom regionu i dodao da je prestonica Slovenije pre dve godine počela da rešava taj problem.

“U prethodne dve godine podelili smo 30 stanovima mladima do 29 godina. Bilo je čak 300 molbi jer je cena zakupa veoma niska, a stanovi se dobijaju na 10 godina. Računamo da će za to vreme napraviti karijere i da će zaraditi novac da kupe stan ili kuću“, rekao je Janković je naveo da će Ljubljana nastaviti sa tim projektom i da će sledeće godine podeliti još 50 stanova jer, kako je rekao, žele da zadrže mlade u Sloveniji.

“Osim stambenog problema, mladima je život u Ljubljani mnogo lep. Ljubljana danas gotovo da nema nezaposlenih, a naš BDP je 32.000 evra, što je iznad evropskog proseka, dok je u Sloveniji 25.000 evra“, rekao je Janković.

On je izrazio zadovoljstvo što boravi u Novom Sadu i učestvuje na forumu koji, kako kaže, pokazuje da je Novi Sad postavljen na karti Evrope i kojem su dodeljene dve prestižne titule – Evropska prestonica mladih i Evropska prestonice kulture.

“Nadam se da Novi Sad može da dobije i titulu zelene prestonice Evrope. Drago mi je da sam u Novom Sadu, ovde se osećam kao kod kuće. Razgovori sa kolegama gradonačelnicima su uvek otvoreni, nemamo granica već tražimo šta možemo preneti iz grada u grad kako bismo podigli kvalitet života građana“, naveo je Janković.

Kako je rekao, sa Vučevićem je razgovarao o problemima sa kojima se suočavaju svi gradovi u regionu , ne samo Novi Sad i Ljubljana, a to su komunalna infrastruktura, mobilnost i kako da mlade zadrže posle završenih studija.

“Ovi susreti su dobri i nadam se da će dodatno potkrepiti ljubav između Ljubljane i Novog Sada“, istakao je Janković.

Gradonačelnik Ljubljane poželeo je Novom Sadu da svake godine sve više napreduje i čestitao je Vučeviću na dobrom vođenju grada i na pravim odlukama i poželeo mu da osvoji još jedan gradonačelnički mandat.

Kako je rekao, u Novom Sadu ima velikog prijatelja – kantautora Đorđa Balaševića kome je poželeo brz oporavak i za koga je rekao da je uvek drag gost u Ljubljani.

Izvor: Tanjug

Novi Sad, 23. novembra 2019.- Gradonacelnik Ljubljane Zoran Jankovic (L) i gradonacelnik Novog Sada Milos Vucevic (D) uoci panela gradonacelnika u okviru 4.Regionalnog Foruma mladih lidera, koju je Evropski pokret organizovao u Novom Sadu. Novi Sad ce zvanicno podrzati Ljubljanu da se kandiduje za evropsku prestonicu kulture, a Ljubljana ce Novom Sadu preneti svoja iskustva „zelene politike“, u cemu je Slovenija izuzetno uspesna, rekao je danas gradonacelnik Novog Sada Milos Vucevic.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*