Vučić: Brza pruga Beograd – Niš gotova 2026. godine; Domaće firme su naše blago

Nis, 10. decembra 2021. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic, u okviru boravka u Nisavskom okrugu, sastao se sa predsednicima svih opstina tog okruga. FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bg
NIŠ –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će planirana izgradnja brza pruga od Beograda do Niša biti završena 2026. godine i da će za manje od četiri godine građani moći od Beograda do Niša da stignu vozom za samo dva sata.

„Kao da je u pitanju druga država“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa realizacijom železničkih projekata u Nišu.

vucic98766

Izvor: Tanjug (Dimitrije Nikolić)

Vučić je istakao da će uskoro krenuti i izgradnja železničke obilaznice oko Niša, kao i da zna da to najviše zanima građane Niša pošto im pruga prolazi kroz centar grada, kao i da je rok za završetak te obilaznice decembar 2024.

Predsednik je naglasio da je, ipak, izgradnja brze pruge koju će dobiti Niš ubedljivo najvažniji projekat, jer se sa stim Niš stavlja na mapu jednog od najvažnijih mesta od Beča do Istanbula.

„Tek onda Niš dobija puni značaj kao saobraćajni čvor“, dodao je Vučić.

Kaže da će obilazna pruga oko Niša biti duga 22 kilometra i da je vrednost tog projekta 150 miliona evra, ali da će sigurno biti veća cena zbog stalnog rasta cene građevinskog materijala.

Kako je rekao, sve što se zbiva u svetu utiče na skok cene energenata i svega drugog, kao i svaki sukob na istoku Evrope.

Predsednik je naglasio da će građani Niša, kada bude izgrađena brza pruga od Beograda do Niša, imati na raspolaganju i najsavremenije i komforne vozove, sedišta sa grejačim, i da će uživati u vožnji vozom.

Dodao je da će brza pruga biti nastavljena od Niša ka Preševu odnosno makedonskoj granici.

Za to vreme će se završiti i deonica autoputa Niš – Pločnik, tako da gde god da krenete iz Niša biće autoput i najsavremenija pruga, naglasio je Vučić.

Kazao je da će biti izgrađena i dobra pruga od Niša do Dimitrovgrada.

„Verujem da ćemo imati još tri ili četiri investitora, tako da bih bio zadovoljan kada bih mogao da kažem da smo u Niš doveli 10 stranih investitora i fabrika.

Nišavskom okrugu 600 miliona dinara

Predsednik Srbije najavio je da će iz tekuće budžetske rezerve za Nišavski okrug biti izdvojeno 600 miliona dinara, a od toga samo za grad Niš 450 miliona dinara, pre svega za vraćanje starih obaveza, bolje funkcionisanje grada i fiskalnu konsolidaciju, kao i da grad može u budućnost da se brže razvija bez tereta prošlosti.

Vučić je novinarima preneo da će Doljevac, zbog kredita koji je ranije uzet dobiti 40 miliona dinara, Ražanj, Merošina i Gadžin Han 20 miliona dinara, Svrljig 15 miliona dinara, a Aleksinac 15 miliona evra.

Aleksinac će dobiti ta sredstva zbog veoma dobrog fiskalnog ponašanja više kao nagradu za sve radnike u komunalnim ustanovama, jer oni imaju suficit i nemaju nikakvih dospelih ni nedospelih potraživanja“; objasnio je on.

Vučić je ukazao da je danas posetio opštinu Ražanj, gde je razgovarao sa predstavnicima svih mesnih zajednica, škole, opštine, a u Nišu sa svim predstavnicima opština i gradonačelnicom Niša, predstavnicima gradskih opština, sa kojima su razmatrana finansijska i energetske situacija, buduće investicije i ulaganja koje će Srbija imati.

Naglasio je da su se u Nišu u prethodnih nekoliko godina dogodile mnoge promene. „U svakoj od opština Nišavskog okruga i Nišu stopa rasta prosečne plate je 50 odsto. Najveća je u Merošini sa 81 odsto, u Nišu je 67 odsto. Plata je skočila sa prosečnih 316 evra kolika je bila 2016., a danas je 526 evra. Naravno da nismo zadovoljni s tim, ali smatramo da je to veliki pomak, značajno manje nezaposlenih.

Sedam fabrika smo otvorili. Imamo još četiri veoma važne investicije, od kojih je jedna veća i to za grad Niš“, istakao je Vučić.

To će, ističe dodatno da ojača krvnu sliku grada Niša, da unese uvećanje prihoda lokalne samouprave, a time i novca za infrastrukturne projekte.

Najavio je da će večeras obići i fabriku „Jumis“, srpske investitore, da ustanovi i vidi postoje li mogućnosti i na koje načine, sem stabilnom ekonomijom i poreskim sistemom, može, dodatno da pomogne, razvoj srpske privrede.

„U godini koja je pred nama imaćemo velike projekte na Nišavskom okrugu. Osim autoputa Niš-Pločnik, radićemo železničku infrastrukturu, od rekonstrukcije regionalne pruge Niš-Zaječar, do brze pruge Beograd-Niš, a u martu krećemo sa radom na prvom segmentu od 21 kilometara od Stalaća do Đumisa. Radovi treba da se završe do 2024., kada će se završiti i obilazna pruga oko Niša“; objasnio je on.

Vučić je najavio i rekonstrukciju pruge Niš-Brestovac, uz dalja velika ulaganja u putnu infrastrukturu.

„Za grad Niš početkom marta počinje izgradnja stadiona Čair, koji će biti velelepan stadion po UEFA 4 standardima sa 20.000 gledalaca. U okolini Čaira će dva puta skočiti cena nekretnina. Na tom stadionu će moći da se igraju najveće utakmice, i on će biti razvojni projekat Niša“; uveren je Vučić.

Međutim, ukazao je da je problem u svim lokalnim samouprava vodosnabdevanje jer postoje veliki gubici, a u udaljenijim selima nema ni mreža.

Vučić je ukazao da predstoje i velika ulaganja u vodovod i fekalnu kanalizaciju, a radi se o investicijama od više stotina miliona evra, samo za Niš 200 miliona evra.

U Gadžinom Hanu, kaže, konačno se nešto radilo prethodnih meseci, dodajući da svi građevinski projekti po malo kasne, ali se izvode.

„Sutra ću ovde imati važne sastanke sa pripadnicima vojske i Ministarstva odbrane, razgovaraćemo o određenim lokacijama da se ustupe prostori za muzej i druge sadržaje vazne za grad Niš. Razgovaraćemo i o strategiji odbrane Srbije za budućnost. Istovremeno ćemo imati u nedelju sa namenskom industrijom sastanak. Pokušaćemo da pronađemo rešenje za fabriku u Ražnju jer bi se u suprotnom moglo stanovništvo dalje iseljavati. Pokušaćemo da bude neka od fabrika namenske“, kazao je on.

Takođe je kazao da će razgovarati i kako da se ubrizga još novca u sektor namenske industrije u kojem radi 13.000 ljudi, a ukupno sa kooperantima zapošljava 25.000 ljudi.

Najavio je i da će posetiti Doljevac, da će prisustvovati pokaznoj vežbi, a u nedelju i helikopterskoj vežbi.

Domaće firme su naše blago

Vučić je večeras, tokom prvog dana boravka u Nišavskom okrugu, posetio proizvodne pogone prehrambene industrije Jumis u Nišu i tom prilikom istakao da su uspešne domaće firme naše blago i da uvek mogu da računaju na pomoć države.

Vučić je u razgovoru sa rukovodstvom Jumisa saznao da to preduzeće izvozi u brojne zemlje, među kojima je i Amerika, kao i da im raste izvoz na afričko tržište.

Predsednik je pitao šta im je glavni proizvod i dobio odgovor da su to supe, začini i čajevi.

Pitao ih je koje probleme imaju u izvozu i kako bi država mogla da im pomogne i dobio odgovor da im veliki problem stvaraju visoke carine koje posebno imaju zemlje istočne Afrike, pošto sa svakom od njih postoje bilateralni sporazumi.

„Sa bar dve ili tri zemlje ćemo da potpišemo sporazum o slobodnoj trgovini“, rekao je Vučić dodajući da bi to moglo bez problema da se potpiše sa Ganom i Angolom.

Predsednik je rekao da Jumis izvozi u oko 30 zemalja i da su državi posebno važne domaće firme.

„Mnogo sam srećan da ukoliko ikad budemo mogli kao država da im pomognemo na bilo koji način. Oni su naše blago. Nama su strani investitori važni jer zapošljavaju ljude i doprinose BDP-u zemlje, dok naši investitori ne iznose profit napolje“, naglasio je Vučić.

Prehrambena industrija Jumis, na čijem je čelu vlasnik Milovan Kocić, ove godine slavi 30 godina rada koje će obeležiti investicijom od blizu milion evra u proširenje proizvodnih pogona, izjavio je za Tanjug član borda direktora Milan Marković.

Rekao je da kompanija trenutno zapošljava 224 radnika i da će nakon proširenja proizvodnih pogona zaposliti još 20 ljudi.

Marković precizira da će sledećeg meseca biti završena nova administrativna zgrada od 1.000 kvadratnih metara, nakon čega će postojeći proizvodni pogon biti proširen sa 12.000 kvadratnih metara na 14.500 kvadrata.

„Povećaćemo obim proizvodnje i proizvodni asortiman na konzerviranje maslina, feferona, šampinjone, salate i mešane začine. Yumis sada izvozi 40 odsto proizvodnje u 30 država Evrope, SAD, Rusiju, zemlje Balkana, a najveće tržište nam je Afrika, odnosno Somalija, Kenija, Uganda, Tanzanija i Južni Sudan“, rekao je Marković.

Naveo je da je Yumis koristio podsticajna sredstva Fonda za razboj i grant Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ova kompanija osnovana je 1991. godine kao malo porodično preduzeće za trgovinu hemijskim proizvodima, da bi u međuvremenu izraslo u jednog od najpoznatijih domaćih proizvođača instant supa, začina, čajeva, konditorskih proizvoda i druge pakovane hrane.

Jumis posluje na 12.000 kvadratnih metara prostora, zapošljava 200 radnika i izvozi svoje proizvode u 27 zemalja sveta.

Nisam bio u hotelu Ambasador i nisam video poster

Predsednik Srbije je izjavio da nije video poster dobrodošlice na hotelu Ambasador navodeći da ne zna ko je vlasnik tog hotela i da u njemu nije odseo, te dodao da mu nije jasna „histerija“ pojedinih medija podignuta zbog toga.

Vučić je to kazao odgovarajući na pitanje novinara televizije N1 da li je video poster na hotelu Ambasador koji je postavljen kako bi mu poželeli dobrodošlicu i da li je odseo u tom hotelu.

„Nisam video taj poster, nisam ni prošao pored hotela Ambasador. Zahvalan sam bilo kome ko je nešto pristojno napisao o meni, niti sam to tražio, niti ću ikada to tražiti“, kazao je Vučić.

Primećuje da ne zna čemu služi histerija koju je ta televizija organizovala zbog toga.

„Da li je neko opsovao, da li je neko nešto ružno rekao? Ovom gradu sam sa svojim timom doveo sedam fabrika, a da nijednu nisam zatvorio, a oni koji me danas napadaju i kritikuju uspeli su da 10 fabrika unište“, ukazao je predsednik.

Vučić ističe da nema potrebu ni za posterima, ni za plakatima i da ne zna ni ko je vlasnik hotela Ambasador u dodaje da ne smatra da je taj čovek počinio neko zlodelo.

Kako kaže, neki imaju pravo da kažu ko im se dopada, ko ne, a neko nema pravo da pokaže poštovanje prema šefu države.

„Nije mi jasna histerija, osim možda što je neko rešio da nekome uništi biznis. Posetiću Ambasador sa velikim zadovoljstvom, pretpostavljam ne ovog puta, ali sledeći sigurno. Želim im sav uspeh kao i svim drugim hotelima i mestima u Nišu. Za nas je važno da imamo što više investitora, da privlačimo što više ljudi da troše novac u Nišu“, kazao je predsednik.

Ukazujući na to koliko Niš zaostaje za Novi Sadom i Beogradom, Vučić je kazao da je Novi Sad dobio kao podršku 100 miliona, a Niš 450 miliona i to ne zato što „manje volimo Novi Sad, već zato što Novi Sad ima budžet od 300 miliona, a Niš 100 miliona“.

„Danas,je veći nivo poreza koji se naplati zaslužan za to što su veći prihodi u budžetu Grada Niša. Naš cilj je da privučemo ljude da troše novac u Nišu i u hotelu Ambasador i drugim mestima. Ne vidim problem u svemu tome. Ne razumeju me politički protivnici, jer oni polaze od sebe, ali meni nisu potrebne slike ni od metar, ni od pet metara, ni od 20 metara. Meni su potrebne slike bolnica, kliničkog centra“, naglasio je on.

Podseća da je u poslednjih nekoliko godina u gradu na Nišavi izgrađen Klinički centar, ali i na to koliko je autoputeva izgrađeno i koliko se gradi.

Apostrofirao je puteve kroz Grdeličku klisuru i pored Sićevačke klisure i kaže da je to sve zajedno sa građanima izgrađeno, ali u vreme kada je država bila finansijski konsolidovana, fiskalno stabilna, kada je mogla taj novac da uloži.

„To je ono što je meni potrebno, potrebne su mi slike bolnica, pruga, škola, slike uspešne Srbije, ne moja slika. Nije važna slika, važno je šta ko radi, a ako je neko hteo da pokaže poštovanje zbog svega što je urađeno u Nišu, zbog svih fabrika za koje sam pomogao da dođu, zbog svih bolnica, autoputeva, Kliničkog centra, hvala na tome, ali ništa više, niti sam bio, niti sam video poster“, zaključio je predsednik.

Nama važan krajnji cilj – uspešna i pobednička Srbija

Predsednik Srbije rekao je da je za njega važan krajnji cilj – uspešna i pobednička Srbija, šta je urađeno i šta će biti urađeno i izgrađeno, kao reference za poverenje i pouzdanost, a ne šta će opozicioni političari da urade.

Vučić je u Nišu odgovarajući na pitanje novinara da li prepoznaje koji su modeli ponašanja opozicije u borbi za vlast i da li su to pretnje i batine, pošto je Dragan Milovanović Crni postao heroj i opoziciona zvezda, a Baka Prase se pominje kao mogući predsednički kandidat, rekao da je važno da se vidi šta je kome bitno.

„Neko se ponosi prugom, bolnicama, domovima zdravlja, novim halama, muzejima, obnovljenim istorijskim kompleksima, novim kilometrima kanalizacije, vodovodne mreže, a neko se ponosi batinašima. To je vise nego dobra slika i da ljudi mogu da je stave ispred sebe i da zaključe“, rekao je Vučić.

On je istakao i da je on svoje uradio, da je otišao u Gornje Nedeljice da čuje ljude za koje zna da cene i poštuju njegov rad. Ponovo je zahvalio olimpijskoj šampionki Jovani Preković koja je potvrdila njegove reči i dodao da je znao da ona ima korektan odnos prema državi i institucijama.

„Shvatio sam da su mnogi ljudi zabrinuti tamo gde ja nisam možda video toliki razlog za zabrinutost. Meni nije strašno da priznam da sam pogrešio, važno da sam saslušao narod i uradio ono što je važno. A ono što će političari da urade nisam zainteresovan“, istakao je Vučić.

Na pitanje da politički protivnici tvrde da će jedini referendum biti 3. aprila kada se odlučuje da li će Aleksandar Vučić ostati ili otići, Vučić je rekao da je zainteresovan šta će biti 3. aprila, ali da još ne zna koji će biti njihovi kandidati za određene funkcije. On je rekao i da se u SNS o tome demokratski odlučuje.

„Znate kako je kod njih demokratsko odlučivanje. Svaki od ovih velikih lidera je izbačen iz svoje stranke, svakoga je izbacio jedan od tih velikih lidera, svi su sve izbacili iz jedne te iste stranke. Kod nas i kada imamo nesuglasice naš demokratski duh i karakter sveobuhvatnosti i razmišljanje o Srbiji i poštovanja različitosti nam uvek kaže da nastavljamo zajedno, jer nam je krajnji cilj uspešna i pobednička Srbija“, istakao je Vučić.

On je dodao i da je možda negde pogrešio, ali ističe da ne postoji čovek koji ne greši i da za se za razliku od mnogih bori i radi.

Napominje da njegov radni dan počeo u 7.00 ujutru, da će raditi do kasno uveče, kao i sutra i prekosutra.

„To su činjenice koje najbolje govore, a da li ću jedanput ili pet puta da padnem, spreman sam šest puta da ustanem“, poručio je Vučić.

Važno da vlast ima ideje; Fiskalna situacija sada bolje

Predsednik Srbije je izjavio da je zadovoljan fiskalnom situacijom u Nišu koja je danas, kako je kazao, mnogo bolja nego što je bila ranije, a da je kada je reč o onima koji sprovode vlast u tom gradu za njega važno da imaju ideje i da dolaze sa sve više projekata.

Vučić je to kazao odgovarajući na pitanje novinara o tome da li je zadovoljan lokalnim vlastima u Nišu.

„Razgovarao sam sa njima, nemam pravo da budem ili ne budem zadovoljan, niti sam učiteljica, niti sam pedagog. Zadovoljan sam fiskalnom situacijom koja je mnogo bolja u Nišu nego što je bila. Kada se setim pre pet, šest godina, mene glava zaboli od starih dugova. Mi smo uspeli nešto da napravimo oko toga i čestitam na tome Ministarstvu finansija“, kazao je Vučić.

Ističe da danas u Srbiji na prste dve ruke mogu da se izbroje lokalne samouprave koje imaju fiskalne probleme.

Kako kaže, bio je ljut na ljude u tim lokalnim samoupravama i hteo je da razgovara sa njima.

Ipak, kako kaže, u Nišavskom okrugu u Aleksincu postoji suficit od 280 miliona.

„Nemaju nikakvih obaveza, nedospelih ili slično, nikakvih. Vrlo pristojni rezultati su i u svim drugim opštinama, u Nišu zbog ogromnih obaveza nasleđenih od ranije, zbog toga što se devet miliona evra skida za eksproprijaciju, to neko mora da plati zbog nekih grešaka od 10, 15, 20 godina, Bog će znati koliko i sve to uspevamo da savladamo“, kazao je.

Vučić ističe da je za njega važno da ljudi koji vrše vlast imaju ideje i da dolaze sa sve više projekata i da traže sve više, a da drže stabilne javne finansije.

„Držanje pod punom kontrolom javnih finansija je od ključnog značaja za razvoj Niša i celog okruga, ako ne bude dodatnih kreditnih zaduženja. A nema ih jer to kontroliše Ministarstvo finansija, a mi ostavljamo budućnost za našu decu i deca Niša i čitavog okruga imaće neuporedivo bolju budućnost nego što je ostavljena 2012. kada su se suočavali sa desetinama miliona evra dugova“, naglasio je.

Kaže da je njegova filozofija vlasti drugačija od onih koji su vlast imali ranije.

„Nije naše da kažemo uradićemo sve, pa da ne uradimo ništa“, kazao je Vučić i pokazao fotografije osnovnu školu u Ražnju pre i nakon što je renovirana dodajući da je 181 škola preko Kancelarije za javna ulaganja renovirana.

Pokazujući fotografije škole koja je bila spremna za rušenje pre renoviranja, Vučić je ukazao na to da je danas ta škola moderna, sa najmodernijom fiskulturnom salom.

„To je samo jedan primer“,rekao je Vučić i dodao da mnogo velikih radova tek čeka da se uradi, mnogo obaveza.

Ukazao je i na to da je 2012. godine prosečna plata u Nišu bila 316 evra, a da je danas 526 i da će uskoro biti više od 550, već u januaru 560 evra.

„To su činjenice. Možete da me ne volite, možete da volite nekog drugog, činjenice mogu da vam se dopadaju ili ne, ali karakter nečega što je činjenica, ni vi, ni bilo ko drugi ne može da izmeni“, zaključio je predsednik.

 

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*