Vučić i Brnabić predstavljaju program „Srbija 2025“, vredan oko 14 milijardi evra

FOTO TANJUG / TANJA VALIC/ jd
BEOGRAD –

Program „Srbija 2025 “ vredan je nešto manje od 14 milijardi evra, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na predstavljanju projekata u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ti projekti će ubrzati rast privrede i učiniti našu zemlju mnogo boljim mestom za život“, rekla je Brnabić u Palati Srbija.

Ona je kazala da će se program „Srbija 2025“ finansirati iz budžeta, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih institucija, sa kojima ćemo nastaviti saradnju.

FOTO TANJUG / TANJA VALIC/ jd

Srbija se nalazi danas na korak od dobijanja investicionog rejtinga, dodala je premijerka.

Srbija danas fundamentalno drugačija nego 2014.

Brnabić je poručila da je Srbija danas fundamentalno drugačija zemlja u poređenju sa 2014. godinom.

„Danas smo finansijski i ekonomski stabilna zemlja, mnogo poštovanija zemlja i politički i ekonomski“, poručila je Brnabić na predstavljanju strategije razvoja zemlje u narednih pet godina u palati Srbija, kojem prisustvuju članovi vlade i predstavnici međunarodnih finansijskih institucija.

Ona je istakla da je Srbija danas zemlja u kojoj je nezaposlenost ispod 10 odsto, prvi put jednocifrena – 9,5 odsto, koja konstantno opada, dok je prosečna neto plata nešto viša od 500 evra, a plate i penzije se kontinuirano povećavaju.

Brnabić je dodala da je Srbija danas zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta sa jednom od najvećih stopa rasta u ovom delu Evrope.

„Ovo treba da bude na ponos svih građana, jer smo ovo uspeli zajedno da uradimo. Danas smo ovde, jer Srbija može i zaslužuje još mnogo bolje“, poručila je Brnabić.

Predstavljanju programa razvoja zemlje u narednih pet godina prisustvuju članovi vlade, direktori javnih preduzeća, predstavnici državnih institucija.

Vučić: Na kraju 2025. prosečna plata 900 evra, penzija 430-440 evra

Prosečna plata na kraju 2025. godine biće 900 evra, a prosečna penzija 430 do 440 evra, to obećavam građanima Srbije, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić predstavljajući novi investicioni plan Srbija 2025.

To će biti jedan od rezultata novog investicionog plana, koji će, kako je istakao predsednik Vučić, za razliku od teških reformi 2014, pogoditi pre svega vladu, direktore javnih preduzeća, EPS, Srbijagas, a ne građane.

Prvi cilj plana Srbija 2025 je da se drastično smanji proporcija odlaska mladih iz zemlje, rekao je Vučić.

U novembru rast 6 odsto, godinu završavamo sa 4 odsto rasta

Srbija je u novembru imala najveći rast u Evropi od 6 odsto, a godinu ćemo završiti sa rastom BDP-a od 4,0 procenta, objavio je danas najnovije podatke predsednik Aleksandar Vučić.

Ovim rezultatima, kaže, doprinele su teške reforme, što je kako je rekao doprinelo i tome da se stopa nezaposlenosti spusti ispod deset procenata na 9,5 koliko trenutno iznosi.

„U novembru Srbija je imala najviši rast u Evropi od 6 odsto, završićemo godinu sa 4,0“, rekao je predsednik na predstavljanju Programa Srbija 2025 i ukazao da su ranije projekcije govorile da će taj rast biti 3,5 odsto.

Vučić je naveo da, prema preliminarnim podacima, strane direkte investicije iznose 3,8 milijardi, što je kako je rekao, 9 odsto više nego 2018. godine.

Svo ovi rezultati, postignuti su, kako je istakao, zahvaljujući narodu i zajedničkom radu na reformama.

Promenili smo lice Srbije, vreme za nove, drugačije mere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je u poslednjih pet godina promenjeno lice Srbije, koja je 2014. godine bila u katastrofalnoj finansijskoj situaciji, te poručio da je sada vreme da se izađe sa drugačijim merama, koje, za razliku od prethodnih, neće pogoditi građane, već vladu i direktore.

„Ovo je plan šta ćemo da uradimo, ne samo o projektima, jer naš cilj je pre svega da ljudi žive bolje i da drastično smanjimo proporciju odlazaka mladih iz Srbije, da oni ostanu u zemlji“, poručio je Vučić.

On je podsetio da je posle izbora 2014. godine razgovarao sa ljudima iz njegove stranke, ali i sa Ivicom Dačićem i strankama oko SPS, i da su tada „sebi držali opelo“, gledajući u kakvoj se situaciji zemlja nalazi – da javne finansije nisu pod kontrolom, dok javni dug „odlazi u nebo“, zahvaljujući neodgovornoj politici onih koji su, kaže, mislili da se partijskim dogovorom kupuje bolja budućnost, a ne radom, sposobnošću i znanjem.

„Prošlo je pet godina od tada. Za tih pet godina promenili smo lice Srbije, koja je sada uspešna zemlja, najbrže napreduje u celoj Jugoistočnoj Evropi. Uspeli smo da ne samo u košarci, vaterpolu, odbojci, već da budemo među najboljima u Evropi u ekonomiji, u svemu gde smo bili poslednji ili među poslednjima“, rekao je Vučić.

Danas je, kaže, trenutak da se izađe sa drugačijim merama pred građane.

„Trudili smo se i mučili da plan napravimo. Iza njega ćemo da stanemo čvrsto. Neki će ovde biti 2025. godine, neki neće, ali ćemo svi biti ponosni na ono što je urađeno, jer rezultate rada nikome ne možete da oduzmete“, poručio je Vučić.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*