Vučić očekuje da Srbija sledeće godine otvori dva klastera u pregovorima sa EU

(Foto Tanjug)

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija očekuje da u prvoj polovini sledeće godine otvori dva cela klastera u pregovorima sa EU, čime bi praktično bio otvoren najveći deo poglavlja.

Vučić je na konferenciji za novinare sa francuskim ministrom podsetio da je Srbija pristupila promenjenoj metodologiji pregovora sa EU, koju je inicirao predsednik Emanuel Makron, po kojoj se ne otvaraju pojedinačna poglavlja, već klasteri.

„Mi očekujemo da u prvoj polovini sledeće godine pokušamo da otvorimo dva cela klastera, da ostane neotvoren još jedan klaster i time bismo najveći deo poglavlja, kako smo ih do juče tumačili, otvorili”, rekao je Vučić upitan da li će Srbija ubrzati put u procesu pridruživanja EU, javlja Tanjug.

On je naveo da će za to biti potrebno mnogo energije, truda i rada, kao i francuska podrška.

„Imali smo podršku Francuske i očekujemo da bude još snažnija. Predsednik Emanuel Makron odlično razume geopolitičku situaciju i siguran sam da ćemo tu podršku imati”, rekao je Vučić.

Vučić je da Srbija zna šta mora da uradi, navodeći da postoji jedno teško pitanje – pitanje Kosova.

„Drugo pitanje koje moramo da uradimo, bilo da smo sa svim saglasni ili ne, je pitanje vladavine prava”, rekao je Vučić.

Makron veoma zainteresovan za dijalog Beograda i Prištine

Francuski ministar za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister izjavio je danas da je predsednik Francuske Emanuel Makron veoma zainteresovan za dijalog između Beograd i Prištine.

Odgovarajući na pitanja novinara da li možemo očekivati dalji angažman Francuske po pitanju dijaloga ili se možda povukla, Rister je istakao da francuski predsednik podržava dijalog i dodao da je to pitanje kojem Makron pridaje veliku važnost i za koje je lično veoma zainteresovan.

Pored toga, dodaje ministar, Makron je pozdravio i angažovanje Srbije da se uključu u novu metodologiju rada za pristup EU i naglasio da Srbija ima punu podršku Francuske na evropskom putu.

Predsednik Srbije osvrnuo se na ovo pitanje, upućeno francuskom ministru, i naglasio da sa francuskim predsednikom vodi česte razgovore oko Kosova, kao i da Makron sa premijerom privremenih institucija u Prištini Avdulahom Hotijem, takođe, razgovara na tu temu.

„Makron prati svaki detalj razgovora oko dijaloga i svega onoga što se u Briselu dešava. Francuska je veoma uključena u odnose između Beograda i Prištine”, podvukao je Vučić, javlja Tanjug.

On je podsetio da je Makron organizovao Parisku, konferenciju koja je bila posvećena dijalogu između Beograda i Prištine, a kojoj je prisustvovala i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Vučić o vakcini: Šta god da uradimo, biću kriv

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da vakcina protiv korone nije bila tema njegovog današnjeg razgovora sa francuskim ministrom spoljne trgovine, te ponovio da se država trudi da što pre dođe do vakcine, a povodom kritika na njegovu najavu da će se prvi vakcinisati ponavlja da će biti kriv, šta god da bi uradio po tom pitanju.

Taj komentar izneo je povodom pojedinih komentara na društvenim mrežama da su „nekada kapetani ostajali poslednji na brodu, a sada prvi primaju vakcinu”, te primetio:

„Ako je ne primim, reći će da nije bezbedna”.

Upitan da prokomentariše ocene Sindikata zaposlenih u policiji da bi vakcina mogla da izazove smrt, Vučić je odgovorio da je reč o krajnje neodgovornim ljudima, koji treba da se stide svojih reči.

„Kao da malo imamo mrtvih i stradanja, kao da imamo malo muke pa treba ljude da plašimo vakcinom… Šta treba da radimo, da pričamo da koronavirus ne postoji, a umrlo nam 1.300 ljudi? Kažite to onima koji su izgubili svoje najbliže”, ukazao je Vučić, prenosi Tanjug.

Istakao je da je vakcina nešto čime je čovečanstvo pobedilo velike bolesti, koje su vekovima odnosile živote ljudi.

„Da sam rekao da neću da primim, rekli bi da vakcina nije bezbedna i sigurna. A, ja ću primiti prvu koja dođe, koja god bila, jer toliko verujem u zdravstvene sisteme u svetu”, rekao je Vučić i ironično primetio:

„Čekaću šta mi oni (koji ga kritikuju) budu rekli, pa ću tako da uradim”.

Dodao je da je njemu lično svejedno kada će se vakcinisati, već da je najvažnije da vakcina stigne do građana, da svi budu zaštićeni.

„Nikada se nisam sklanjao, ni bežao, niodakle, i kada je korona, tu sam sa ljudima, gradimo bolnice. Da se sklanjam, neću, a njima na čast sve. Narod sve vidi”, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da vakcina nije bila tema današnjeg razgovora sa francuskim ministrom spoljne trgovine, ali i ponovio da se država trudi da dođe do vakcine.

„Svi se trude i pokušavaju, i preko Kovaksa i bilateralno. Razgovaramo i sa Englezima, Rusima, Kinezima, ali još je nemamo. Trudićemo se, daćemo sve od sebe, koliko mala zemlja poput Srbije može, da budemo među prvim malim zemljama koje će dobiti prve količine”, rekao je Vučić.

Rister: Uveren sam da Vučić i Makron dele stavove o vakcini1

Ministar Francuske za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju Frank Rister izjavio je danas da se Francuska angažovala da pristup vakcinama protiv korone bude najširi za stanovništvo kako u Evropi, tako i širom sveta.

Kako je objasio, Francuska je zauzela takav stav zbog činjenice da su vakcine pomogle čovečanstvu da prevaziđe jedan broj opasnih bolesti i uverena je da će tako biti i sa koronom.

Na pitanje upućeno predsedniku Aleksandru Vučiću da li je vakcina protiv korone tema o kojoj Srbija i Francuska takođe razgovaraju, Rister je primetio da je uveren da dva predsednika, Alekandar Vučić i Emanuel Makron, gledaju na pitanja suzbijanja korone i vakcinacije na isti način, prenosi Tanjug.

„Znajući veze koje imamo i koje vezuju naša dva predsednika, koji razgovaraju i o tome, kao i mnogim drugim pitanjima, znamo da postoji velika bliskost viđanja i gledanja na stvari o toj temi između njih dvojice”, rekao je Rister.

Održan nivo prosečne plate

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je prosečna plata u Beogradu ostala na nivou od 625 evra, a na nivou cele Srbije na 509-510 evra.

„To je, u uslovima velike krize izazvane pandemijom koronavirusa, vrlo dobar rezultat”, rekao je Vučić, javlja Tanjug.

On je to naveo nakon sastanka sa francuskim ministrom Frankom Risterom.

 

IZVOR:TANJUG

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*