Vučić: Od Kliničkog centra Srbije neće biti bolje bolnice u ovom delu Evrope

FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an
BEOGRAD –

„Novi Klinički centar Srbije koji se gradi biće na ponos svih građana Srbije, sa najmodernijom opremom, a time gradimo budućnost i sigurnost za sve građane“, poručio je danas predsednik Srbije Vučić.

Istakao je da će novi klinički centar doprineti da uvek budemo spremni da zbrinjavamo sve kojima je pomoć potrebna, sve bolesne, ne samo ukoliko bi došlo do novog talasa epidemije.

FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

„Mi ovde gradimo budućnost i sigurnost za naše građane, ovime pokazujemo da možemo kroz državno zdravstvo da rešavamo probleme uspešnije nego najmodernije i uspešnije zemlje sveta“, rekao je Vučić.

Vučić je, prilikom obilaska radova u KCS, primetio da od 1986. godine ništa ozbiljnije nije urađeno, što predstavlja “izgubljene generacije” i izgubljene godine i decenije za društvo i zemlju.

Nismo imali finansijskih, ali ni nekih drugih sposobnosti. Bili smo neodgovorni, nismo razumeli da se stvari u Evropi i svetu menjaju, da je važno da se modernizujemo i idemo u korak sa najnaprednijima, rekao je Vučić.

Dodao je da je danas poseban dan imajući u vidu kroz šta su i država i društvo prošli tokom prethodnih meseci usled pandemije Kovida 19, koja je pokazala da je izgradnja veleleponog kliničkog centra od presudnog značaja.

Predsednik je istakao da će novi KCS biti najmodernija zdravstvena ustanova u regionu, ali i u Jugoistočnoj Evropi,.

„Neće biti bolje bolnice u ovom delu Evrope“, podvukao je Vučić.

FOTO TANJUG / RADE PRELIC / an

Vučić je, tokom obilaska, rekao da su građani upravo u proteklom periodu videli koliko je važno zdravstvo i da novac uložen u kliničke centre i bolnice „nije bačen u bunar“, već da je to vrlo važna stvar.

Naveo je da će KCS imati i najmoderniju opremu, te dodao da ne smeju ni klinički centri u Novom Sadu i Kragujevcu da zaostaju.

On je nakratko porazgovarao sa radnicima, zahvalio im se na marljivosti i trudu i poželeo srećan rad.

Sa predsednikom su radove obišli i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktor KCS Milika Ašanin.

Radovi na obnovi KCS počeli su u avgustu 2018. godine kada je najavljen projekat vredan 110 miliona evra koji će imati dve faze.

Vučić je radove obišao i u aprilu prošle godine kada je istakao da je ulaganje u KCS od najvećeg, kapitalnog značaja za Srbiju, jer je reč o ogromnom novcu koji se ulaže za izgradnju nove zgrade Kliničkog centra i obnovu stare.

Posle izgradnje i obnove KCS će se prostirati na oko 30.000 kvadrata i dobiti 930 novih ležajeva, od kojih 200 novih u intenzivnoj nezi.

U prvoj fazi KCS će, kako je ranije najavljeno, dobiti kompletno nov urgentni centar sa 500 novih kreveta od kojih 150 na intenzivnoj nezi, 30 operacionih sala, nuklearni centar, nove ordinacije, proširenu laboratoriju.

Glavni izvođač radova je konzorcijum koji čine „GH holding“ i „Delta inženjering“, a na gradilištu je svakodnevno više od 300 radnika.

Prva odluka o izgradnji KCS doneta je 1973. godine, radovi su počeli 1976. godine, a zgrada Poliklinike otvorena je 1987. godine.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*