Vučić sa Makronom o evropskom putu Srbije: Bolje da znamo na čemu smo nego da se lažemo

FOTO TANJUG / INSTAGRAM - BUDUCNOST SRBIJE / bb
PARIZ –

Predsednik Srbije izjavio je u Parizu da je imao „veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor“ sa šefom francuske države Emanuelom Makronom.

FOTO TANJUG / INSTAGRAM – BUDUCNOST SRBIJE / bb

Makron je, prema Vučićevim rečima, želeo najpre da čuje predsednika Srbije, a on je, kako je istakao, rekao da bismo želeli jasno da nam se kaže šta možemo da očekujemo i čemu možemo da se nadamo u budućnosti kada je reč o evropskim integracijama.

Vučić je kasno sinoć u izjavi novinarima rekao da je izložio Makronu detalje inicijative sa Severnom Makedonijom i Albanijom o „mini Šengenu“.

Makron ga je pitao da li očekuje i druge zemlje regiona u toj inicijativi, a Vučić mu je preneo da se nada tome.

Vučić je uveren da će Makron i javno podržati tu inicijativu.

On je preneo da je večeru koju je Makron ranije priredio za učesnike Pariskog foruma o miru iskoristio da obavi razgovore s mnogim zvaničnicima iz različitih delova sveta, kao i s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom, s kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.

„Najpre sam bio na svečanoj večeri koju je Makron organizovao za sve goste Foruma mira, na kojoj su bili gotovo svi iz regiona. Video sam Komšića iz BiH, Pendarovskog iz Severne Makedonije, a video sam i Tačija. Ja sam pre svega imao mnogo dobrih razgovora sa prijateljima iz Konga, Jermenije, Nigera, i mnogim drugim afričkim i azijskim prijateljima. Razgovarali smo ne samo o podršci teritorijalnom integritetu Srbije, već i o saradnji i povećanju trgovinske razmene. Pričao sam dugo i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o situaciji na Kosovu“, preneo je Vučić, dodajući da je sat i po koliko je trajala večera iskoristio da obavi razgovore s ljudima iz različitih delova sveta.

Potom je, kako je dodao, imao dug bilateralni sastanak s Makronom, koji je prekinut samo zbog telefonskog poziva američkog predsednika Donalda Trampa.

Taj razgovor Vučić je podelio u tri dela.

Prvi kako je ukazao, ticao se sveukupne budućnosti Evrope i šta mi možemo da očekujemo.

„Reč koju sam koristio u tome je bila „jasno“ šta možemo da očekujemo i čemu da se nadamo u budućnosti“, kazao je Vučić.

FOTO TANJUG / INSTAGRAM – BUDUCNOST SRBIJE / bb

On je ukazao da se Srbija od 2000. nalazi na evropskom putu.

„2003. smo ušli u kampanju, posebno posle smrti Zorana Đinđića, prema kojoj je trebalo da uđemo u EU 2007.godine, a iz političkih razloga pustili su Bugarsku i Rumuniju, iako nisu bile spremne. Danas je 2019, i iako smo otvorili pristupne pregovore pre šest godina, i otvaramo godišnje po 2, iako smo spremni za četiri poglavlja, promenjena su pravila koja se odnose na nas. A to je da u svakom trenutku mogu kroz poglavlja 23 i 24 da vas ograničavaju. Imaju mogućnost suspenzije i reverzibiliteta, ali to ne koriste. Ovako vas ostave da se nadate brzom napretku“, objasnio je Vučić.

U drugom delu razgovora zatražio je podršku Makrona regionalnoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Molio sam Makrona za podršku i uveren sam da ćemo je dobiti javno, jer je inicijativa zasnovana na četiri važne slobode koje promoviše EU, a koje su univerzalne. Pokazao sam i šta je ocenila Svetska banka. Dobili smo zvanični podatak Svetske banke da bi, ako bi u inicijativi imali zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijarde evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi. On me je pitao „planiraš li i očekuješ li i druge“, a ja sam odgovorio „nadamo se“, preneo je Vučić.

On je istakao da se radi o ogromnoj uštedi i da 1,5 milijardi evra za Srbiju znači deset odsto povećanje penzija i 16 odsto povećanja plata odmah.

Treći deo razgovora odnosio se na odnos sa Prištinom.

„Evropa čeka formiranje vlade u Prištini. Verujem da će potom pozvati i jedne i druge da se razgovara i pronađe neki kompromis. Nisam siguran da će biti lako, ali Makron veruje da u ono o čemu smo govorili u Beogradu, a to je da je moguće naći kompromisno rešenje“, naglasio je on.

Takođe, kako dodaje, razgovarali su i o nekim drugim temama.

Tako je preneo Makronu da Srbija nema problema s njegovom otvorenošću i da njegovi intervjui ne smetaju.

„Bolje da stvari raščistimo ranije nego kasnije. Bolje da znamo na čemu smo nego da se lažemo“, rekao je Vučić.

On je ukazao da, ma šta pričali ekstremni nacionalisti, ne možemo lako da preživimo EU, ne zbog pomoći koju dobijamo, već što je naša privreda oslonjena na Uniju.

S druge strane, kako kaže, po prvi put se dešava da raste broj onih koji su direktno protiv EU i da je broj protivnika i pristalica gotovo izjednačen.

Za to, podvlači, ne može samo Srbija biti kriva, te da EU mora razmisliti koliko je doprinela svemu tome nejasnim porukama.

Ukazao je da je i Makronu rekao da kada pita da li EU može da garantuje da će Srbija, ako reši problem Kosova i neke druge, ući u EU 2025, a da na to nije dobijao nikakav odgovor.

„Oni su sami dali rok. Želimo da znamo kada i šta, kako bi mogli narodu da kažemo“, istakao je on.

Vučić je ukazao da o zaključcima razgovora, koji su bili konkretni i dobri, ne može da govori, ali je naveo da Makron odlično razume situaciju.

„Nastavili bi mi još da pričamo da ga nije Tramp zvao. Sat vremena imati bilateralni razgovor s Makronom posle večere je ogromna čast za našu zemlju. Srećan sam što mogu da predstavljam tako dobru i vrednu zemlju. Makron nas je odveo u posebnu salu „Pikaso“, gde uvek obavlja bilateralne razgovore, a ne negde usput na marginama, kako s nekim drugima to radi“, preneo je on.

Istakao je da su dogovorili da do decembra obave veliki telefonski razgovore posle formiranja vlade u Prištini, da bi Makron čuo njegovo mišljenje, i da isplaniraju susret u januaru.

Potrebno je pojašnjavanje situacije

Vučić je istakao da je neophodno stavljanje na čistac evropske budućnosti regiona, dodajući da otvaranje pregovora i potom držanje deset godina u otvaranju poglavlja, samo vodi do povećanja protivnika EU.

Vučić je upitan da prokomentariše da neke zemlje traže da se ponovo stavi na glasanje odluka o otvaranju pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom, kao i pitanje da li će do toga doći, rekao da očekuje da će ih otvoriti u martu, ako se ne bi čekao samit u Zagrebu u maju.

„Uradiće to u martu, jer se plaše rezultata izbora u Skoplju, gde se glasa 12. aprila. Ne žele da budu krivci poraza nekog kome su obećali nešto za nešto što je uradio“, objasnio je on.

Istovremeno Vučić kaže da je predsednik Francuske Emanuel Makron u pravu kada kaže „daćete pregovore, a onda 10 godina otvarati poglavlja“.

Time će, kako upozorava Vučić, doterati do potpunog „egala“ protivnika i pristalica EU u našim zemljama.

„Makron za razliku od drugih kaže istinu i nije licemeran“, dodao je on.

Vučić je rekao da Srbija nema ništa protiv da se nastave pregovori o poglavljima a da nam neko otvori strukturne fondove, i da tako primamo preko milijardu evra, na osnovu čega bi živeli bolje.

„Ali to se neće desiti. Mogu odmah da kažem koje će zemlje biti protiv. Držaće nas po sistemu ‘zasluga’. S tim u vezi sam rekao Makronu ‘ti ne bi mogao da budeš dobar kandidat za članstvo EU, jer imate ulogu izvršne vlasti u izboru sudija’. Naravno ne bih da poredim francusko pravosuđe sa našim“, dodao je on.

Vučić je rekao da je za nas potrebno pojašnjavanje svega, jer u suprotnom oni će otvoriti pregovore slikaće se i „kliberiti“, a potom neće ništa dalje uslediti.

Naglasio je da je Srbija uradila mnogo toga, ali pre svega zahvaljujući našem narodu.

„Imali smo podršku EU i hvala na tome, ali smo pre svega uradili mnogo zahvaljujući merama koje je proveo naš narod. Zato danas vidimo bolju perspektivu nego što je bila. Mi na sebe treba da budemo ponosni, na svoj narod i građane“, istakao je on.

Nema nikakvih razgovora, niti pomaka

Vučić je kazao da Hašim Tači predsedniku Francuske nije rekao šta stvarno misli.

Šta je Tači rekao u Parizu, šta Vučić kaže na to

Kosovski predsednik Hašim Tači saopštio je da je Makronu preneo da je Priština spremna da nastavi dijalog sa Beogradom, koji će se završiti međusobnim priznanjem, a predsednik Vučić je u izjavi srpskim novinarima u Parizu, na pitanje o toj izjavi rekao da isto tako Srbija može da kaže EU: „Mi smo spremni da nas vi primite u članstvo“.

U saopštenju Tačijevog kabineta nije precizirano kada je Tači to rekao Makronu.

Vučić je inače prvi šef države s kojim se Makron sastao posle večere za učesnike Pariskog foruma o miru.

Vučić je, zamoljen da prokomentariše izjavu Tačija da je preneo Makronu da je Priština za mirovni sporazum sa Beogradom, kazao da je to čuo od njega i pre dve, ili tri godine.

„Spreman je za mirovni sporazum u kojem bi mi priznali nezavisno Kosovo. To je kao da ja izađem i kažem da sam spreman za fantastičan sporazum sa EU i da nam prebace 15 milijardi evra, a da ćemo mi priznati da EU nije ništa pogrešila u proteklih 18 godina. On to kaže kao da treba da budemo srećni da nas priznaju. Koga ćete da priznate, šta pričate. Mi smo priznata zemlja u UN, pa nama tvoje priznanje ne treba“, poručio je on.

Vučić je rekao da nema problem kada razgovara sa nekim ko je realan i racionalan, a da je Tači Makronu rekao samo ono što voli da čuje.

„Nije rekao što stvarno to misli. Mi kada se vidimo kažemo jedno drugom ‘dobar dan, kako ste, laku noć’, ‘što ste uradili ovo ili ono’. Ono što smo nekada imali da se viđamo jednom nedeljno, pa i mesečno, više od godinu dana nema, osim što se vidimo na međunarodnim konferencijama, gde usput ja njemu kažem „nemojte da izmišljate gluposti oko trovanja“, a on meni nešto slično, i to je to“, preneo je on dodajući da nema nikakvog pomaka, niti razgovora ni iza zatvorenih vrata.

Vučić je kazao da mu je Makron rekao da bi želeo da Evropa posreduje i dođe do rešenja oko kosovskog problema

Inicijativa značajnija od povlačenja priznanja Kosova

Predsednik je dodao da je inicijativa uklanjanja barijera u slobodi protoka robe, usluga, kapitala i ljudi između Srbije, Severne Makedonije i Albanije značajnija od povlačenja priznanja Kosova.

Upitan da li je dobio podršku za „mali Šengen“ od Makrona i da li očekuje pritiske na taj projekat, Vučić je odgovorio da ne bi tu inicijativu nazvao tim imenom, iako je to već ušlo u dnevnu upotrebu, pošto to nervira neke ljude, a i zbog geografske odrednice.

„Niko ne može da kaže da ta inicijativa nekome može da smeta, jer nema racionalnog razloga za to. Inicijativu su podržale SAD I Makron će to učiniti javno. Ali će nekoj zemlji neki reći da kažu da su protiv toga, zbog nečega, jer su shvatili da smo uzeli sudbinu u svoje ruke i da sami rešavamo svoje probleme“, objasnio je on.

„Vidim da ni članovima moje porodice ne mogu da objasnim koliki značaj ima ta inicijativa. Stariji sin misli da je značajnije povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, a to nije ni blizu toga“, rekao je on.

Vučić se istovremeno zahvalio Gani na odluci o povlačenju priznanja, istakavši da je ta zemlja veliki partner Srbije.

„Ali povlačenje priznanje je postizanje naše neke taktičke pozicije što neće drastično da promeni situaciju, a ovo menja budućnost svih nas. Od ključnog je značaja za sve nas“, naglasio je on, izrazivši nadu da će svi imati političke snage da zaštite svoje nezavisno odlučivanje.

Ukazao je da će inicijativa doprineti manjem odlasku građana iz zemlje, i većem povratku.

„Oni koji kritikuju treba da znaju da Srbija dobija mnogo. Mi u regionu sa svim zemljama, sa kojima se graničimo, izuzev jedne, a to je Mađarska, imamo suficit u trgovinskoj razmeni. I ćorav bi video da inicijativa najviše odgovara Srbiji, jer je ona ta koja je najsnažnija, koja može da proda više robe i usluga i koja je u ljudskim resursima najsnažnija“, rekao je on.

Vučić je kazao da mnogo nade polaže u tu inicijativu, jer se time menja budućnost, iako će manje zemlje kratkoročno dobijati više.

Izjednačavanjem koje god takse, navodi, biće više investicija.

Naveo je i da inicijativa rešava probleme nedostatka radne snage, jer nemamo dovoljno zavarivača, mesara, tesara, bravara, kojih treba sve više.

Cirkusom trovanja navukli neiskusnog Kurtija

Vučić je naglasio da je cirkus oko trovanja članova kosovske izborne komisije prilikom prebrojavanja glasova iz centralne Srbije služio protiv lidera pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

„Ako se sećate, a večeras su mi i neki albanski analitičari koje sam video ovde, rekli ‘što si ti morao prvi da provališ šta se radi’, govorio sam o tome već ranije. Sve je to urađeno da bi navukli neiskusnog Kurtija“, objasnio je Vučić upitan da prokomentariše poništavanje glasova iz centralne Srbije.

Rekao je da će insistirati dok je živ da se iznese istina, kako bi svet video o kakvim je lažovima reč u Prištini.

„To trovanje je smišljeno protiv Kurtija. Napravili su internu igru. I da ukinu tih 4.000 do 5.000 glasova, to ne bi uticali na Srpsku listu, koja je dobila deset poslaničkih mesta. Nije Srpska lista bila meta, već je trebalo naškoditi imidžu Srbije u svetu i promeniti sliku u parlamentu, jer ako uđe NISMA, smanjuje se broj mandata Kurtiju, a potom mogu u bloku da sa strankom Ise Mustafe imaju više od Kurtija i time nametnu svog kandidata za premijera Vljoru Osmani“, objasnio je on.

Vučić je kazao da su trenutno takve igranke u toku i da u njima učestvuju i igrači iz sveta.

„Očekujte još mnogo problema u formiranju parlamenta i vlade u Prištini“, najavio je on.

Ukazao je da mu je drago što je Srbija pokazala da bolje od ostalih razume te primitivne trikove i štoseve koji mogu da prođu na Zapadu.

„Dobro je što smo celom svetu ukazali na to, i pokazali više znanja i pameti od onih koji su pomislili da bi neko stvarno trovao. Učiće u istoriju taj cirkus kao najgora šarada i parada ludosti koju je neko ikada napravio. Stavili su pesticide, onda uzeli refleks za čišćenje nameštaja, da bi rekli eto otrova“, rekao je on.

Na pitanje s kim bi kvalitetnije mogao da pregovora, da li sa Kurtijem ili sa Osmanijevom, Vučić je odgovorio da to ne može da zna, i da za Srbiju nema lakog razgovora.

Ukazao je da ni u Srbiji nikada do kraja nismo hteli da sagledamo istinu, kao što je to slučaj u Prištini.

„Oni kada govore o realnosti imaju svoju. Stvarnu realnu situaciju niko ne želi, i to je problem svih nas na Balkanu. To ne želimo mi u Srbiji, a oni to ne žele još 10 puta više“, rekao je Vučić.

Istakao je da se trudio, neretko i gubeći političke poene zbog toga, da govori istinu građanima.

„Ako vidite šta su njihove ideje i kako doživljavaju realnost, vidite koliko su daleko od nepristrastnog pristupa. To ugrožava mir. To će biti veliki problem za sve međunarodne predstavnike koji misle da nas dovedu na neke razgovore ili dijalog u budućnosti“, naglasio je on.

Vučić je ukazao da Srpska lista ima 10 od ukupno 120 poslanika, što nije malo, i da Srbija mora da razgovara s legitimnim predstavnicima albanskog naroda, kao što to Priština mora da razgovara s legitimnim predstavnicima srpskog naroda, a ne da traži, kao što smo i sami činili ranije, da pričaju sa nekima koje niko neće.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*