Vučić u Gornjim Nedeljicama: Došao sam da saslušam sve probleme i primedbe na Rio Tinto

(Foto Tanjug)

Meštani Jadra okupili su se danas u Gornjim Nedeljicama kod Loznice, kako bi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarali o eventualnoj eksploataciji jadarita u tom kraju.

Vučić u parohijskom domu Crkve svetog Georgija u Gornjim Nedeljicama razgovara sa meštanima 12 sela Jadarskog kraja, u kojima postoji najviši stepen zabrinutosti zbog istraživanja koja vrši kompanija Rio Tinto.

Osim meštana Gornjih Nedeljica ispred crkve su ukupljeni meštani Donjih Nedeljica, Slatine, Brezjaka, Korenite, Bradića, Velikog sela, Draginca, Stupnice, Jarebica…

Predsednik je prvo posetio samu Crkvu svetog Georgija i porazgovarao sa sveštenstvom.

Sveštenik je Vučiću poklonio ikonu Bogoroidice trojeručice, da bi ga, kako je rekao, njena molitva štitila i vodila putem kojim je krenuo i kojim vodi sve građane.

Meštani, koji su govorili za Tanjug uoči razgovora sa predsednikom, pozdravljaju to što je Vučić došao da razgovara sa njima.

Predsednik mesne zajednice Cikote Dragić Terzić kaže da će postaviti pitanje da li će neko garantovati da li biti zaštićena životna sredina i da li će meštani jadarskih sela moći da ostanu da žive na svojim ognjištima.

„Ja sam ovde šesta sedma generacija.. Gde bismo mi sad”, kaže Terzić.

Ističe da je za svaku pohvalu to što je predsednik Srbije došao u Gornje Nedeljice i kaže da ne razume one koji protestuju a nisu došli da razgovaraju sa njim.

„On nije čovek koji će nešto da izmišlja, verovatno misli dobro Srbiji”, kaže Terzić.

Meštanin Šurica, Dragan Prokić, čija je kuća kako kaže udaljena oko 700 metara vazdušnom linijom od mesta rudnika, ističe da želi da živi u svom selu, ali da je ako je to interes države spreman da napusti rodno mesto.

„Isuviše je ispolitizovana ova tema, imam dvojicu sinova koji su podeljeni oko Rio Tinta, jedan bi život dao da rudnika ne bude, drugi misli isto što i ja”,

Očekuje da se, posle razgovora sa Vičićem narod umiri i kaže da nije vreme za ovakve podele, kao i da treba sačekati studiju o životnoj sredini.

(Foto Tanjug)

Meštanka Gornjih Nedeljica, penzionerka Ivana Kaitović kaže da ima poverenje u predsednika Vučića i dodaje da on nije bio na vlasti kada je Rio Tinto došao u Srbiju.

„Došli su 2004. I niko se nije tada bunio… Želim da ostanem na svom, još se rade studije, kako kaže Vučić, i mislim da onda niko nije trebalo da se iseli dok se to ne završi, kaze Ivana.

Inače, na ulazu u Gornje Nedeljice iz sela Brezjak okupili su građani koji su blokirali put jer se protive projektu Rio Tinta.

Vučić je uputio poziv isključivo građanima jadarskih sela da prisustvuju skupu, a ne poziva svoje pristalice iz Loznice, Krupnja ili bilo kog dela Srbije da dođu na skup.

Predsednik Srbije je, na putu za Gornje Nedeljice, obišao radove na mostu na Savi kod Šapca i tom prilikom poručio meštanima Jadra da je poneo čak i vreću za spavanje i da će im biti na raspolaganju koliko god treba.

Vučić je, takođe, potvrdio pisanje pojedinih medija, da u Gornje Nedeljice ide automobilom, uprkos blokadama, a ne helikopterom.

Meštani Vučiću: Problem je deponija, mi nemamo rezervnu zemlju

Najveći problem su planovi „Rio Tinta“ u vezi sa deponijom ili odlagalištem jalovine, koju ta kompanija želi da napravi na području Jadra, između dve reke u dolini koja je sklona poplavama, kao i to što „Rio Tinto“ radi netransparentno pa meštani ne dobijaju informacije, rekli su građani jadarskih sela predsedniku Vučiću.

„Najveći problem je stalna promena u planovima „Rio Tinta“. Deponija je planirana u Štavicama, na 15 kilometara od Gornjih Nedeljica, a iznenada su to promenili i pozvali da nas obaveste da žele da je instaliraju u dolini Jadra“, ispričao je meštanin Miladin Đurđević.

„Ako nam uzmu tu ravnicu za jalovište…ova dolina je sklona sezonskim poplavama, ako se instalira deponija u dolini, voda će se popeti u sela dokle nikada nije dolazila“, upozorio je Đurđević, koji je dodao da je pre 18 godina sa hlebom i solju dočekao „Rio Tinto“, u nadi da će se taj kraj razvijati.

„Problem je i hemijski sastav jaovine i nusproizvodi prerade“, kazao je Đurđević.

Borisav Karajičić iz Gornjih Nedeljica je Vučiću rekao da je ključni problem što meštani ne žele rudnik i da je „sve počelo od te deponije dugačke dva kilometara, koja će uništiti dolinu Jadra“.

„U dolini Jadra imamo 22 sela koja će biti uništena – videli smo u Boru kako je, ali tamo je problem nastao pre 100 godina, a ovde to možemo da sprečimo“, rekao je Vučiću.

„Sada je bitno da stanete iza nas, mi nemamo rezervnu zemlju – molim vas da se zauzmete da se rešavaju ti problemi“, rekao je Karajičić predsedniku Srbije.

Svetlana Stefanović kaže da veruje predsedniku Vučiću, ali da ima jednu brigu.

„Obuhvaćeni smo planom posebne namene i ljude zanima šta to znači za nas. Da li će ljudi imati problem sa građevinskim dozvolama – rekla je Svetlana Stefanović.

„U startu moram da kažem da nisam protiv rudnika. Ja sam hemičar po struci, ali želim da ekolozi i ekonomisti kažu šta misle i da li smo ugroženi. Očekujem i od Rio Tinta studiju izvodljivosti – rekao je meštanin.

„Pre svega, nas zanima ta deponija. Uništiće nam dolinu Jadra. Razumem ovog čoveka što je pričao, ali je on u brdu. Kod nas je plodno, treba sačuvati tu ravnicu. Rio Tinto nije bio korektan, jedno su pričali, a drugo radili. Ne smemo im dozvoliti da oni mešetare… Vama svaka čast za sve što ste učinili za Loznicu. Morate razumeti našu muku i da ne bude ekološku katastrofu – rekao je jedan od prisutnih građana.

„Hoćemo li biti isterani odavde? Da li naši mladi da ostaju ili ne ostaju na selu? Dznamo šta nam je činiti u vezi sa ovim rudnikom? – istakao je meštanin.

„Znam da nećete dozvoliti da nas iko truje. Ako je ovo u interesu države, svakako ću se sa tim složiti – rekao je meštanin.

On je upitao na koji način država planira dam reši problem Rio Tinta, pošto kako ističe, građani ne veruju ovoj kompaniji.

Jedan od prisutnih građana rekao je predsedniku Vučiću da su sve oči uprte u njega i da se mnogo očekuje.

„Sve je počelo sa deponijom od dva kilometra u dolini reke Jadar koja će potpuno zagaditi ovaj kraj. Mi želimo da se uloži u ovaj kraj, u poljoprivredu, da nam ministri objasne sve. Vama predsendiče svaka čast, hvala Vam što ste došli da nas posetite – rekao je meštnin i dodao da je velika briga građana za Rio Tinto.

„Predsedniče, zauzmite se za nas. Hvala vam – dodao je ovaj meštanin.

Još jedan meštanin je rekao da je Rio Tinto krio svoje namere.

„Sve što smo znali, znali smo poslednji – rekao je on.

Meštanin je rekao da je dolina Jadra hlebište za ovaj deo Srbije i ostatak Srbije. Ako se instalira deponija u dolinu Jadra, voda će plaviti ovde sve, te dodaje da je problem i hemijski sastav te vode ako tu bude deponija.

– Strah je i za groblje i za naše pretke i za naš hram. Vi ste prvi državnik koji je došao da čuje naše strahove – rekao je meštanin.

Jedan meštanin Gornjih Nedeljica rekao je da mu je drago što je Vučić došao da sasluša građane u vezi sa Rio Tintom, rekavši da meštani gornjeg Jadra dobijaju malo informacija o ovoj kompaniji.

On je upitao na koji način država planira dam reši problem Rio Tinta, pošto kako ističe, građani ne veruju ovoj kompaniji.

 

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*