XXI. Takmičenje vojvođanskih mađarskih dramskih pisca u Novosadskom poyorištu

PROMO

21. septembra, na Dan mađarske drame, 21. put će se održati Dramsko takmičenje vojvođanskih mađarskih pisaca u Novosadskom pozorištu. Kao i ranijih godina, i ovaj put će tri vojvođanska pisca u jednom danu napisati tri dramska teksta, a potom će ih tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe iz 4 pozorišta pripremiti za izvedbu. Naziv drame će biti izvučen iz šešira, a za te prilike će se koristiti isečeni naslovi iz mađarskog dnevnog lista „Mađar So“.

Autori tekstova su Rozalia Brešćanski Boroš, Kornelia Goli i Tamaš Olah, a u ulozi reditelja naći će se Kinga Mezei, Armin Ric i Andraš Urban.

Izvlačenje naslova je u sredu, 20. septembra u 9.00 časova, dok će praizvedbe biti prikazane u četvrtak, 21. septembra od 19.00 časova, u Novosadskom pozorištu.

Kao i prethodnih godina, i ove nam stižu glumci i glumice iz naših vojvođanskih pozorišta. Pored ansambla Novosadskog pozorišta, u takmičenju će učestvovati i umetnici iz Narodnog Pozorišta Subotica, pozorišta „Kostolanji Deže“, senćanskog mađarskog kamernog pozorišta, Dečjeg pozorišta Subotica, a pridružiće im se i studenti glume Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Ove godine publika će biti u ulozi žirija: odabraće najbolje napisanu dramu, najbolje odigranu predstavu i najbolje glumice/glumce.

Pored toga, u četvrtak ćemo proglasiti i najbolje glumice/glumce Novosadskog pozorišta, za koje je publika glasala u prethodnoj pozorišnoj sezoni, a objavićemo i listu kandidata koji su nominovani za ovogodišnju prestižnu nagradu „Patakijev prsten“, koja se dodeljuje za najistaknutiju glumačku ulogu u predstavama na mađarskom jeziku u Vojvodini.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*