Zaštitnik: Izvršitelji ugrožavaju građane

Zaštitnik građana zatražio je danas preispitivanje tarifa koje primenjuju javni izvršitelji, ocenivši da se iznosi tih nadoknada pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa, saopšteno je iz Kancelarije Zaštitnika građana.

Foto: Beta/Milan Obradović

Od početka rada izvršitelja, od 2012. godine, najveći broj pritužbi koje je Zaštitnik građana primio na njihov rad odnosio se na iznos tarife o nagradama i naknadama za rad izvršitelja, kao i dostavu pismena u postupku, navedeno je u saopštenju.

Donošenjem Javnoizvršiteljske tarife inicijalno propisane naknade za rad javnih izvršitelja su smanjene, međutim, zbog načina na koji su određene vrste naknada njihovi iznosi su i dalje previsoki, čime se pretvaraju u svojevrsan vid kazne i posebno ugrožavaju građane lošeg materijalnog statusa, ocenio je Zaštitnik građana.

Nužno je stoga preispitati Javnoizvršiteljsku tarifu, vodeći računa o opštim ekonomsko-socijalnim uslovima života, kako ne bi egzistencijalno ugrožavala građane, navdeno je, između ostalog, u Mišljenju Zaštitnika građana upućenog Komori izvršitelja i Ministarstvu pravde.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić naglašava da je potrebno uspostaviti efikasan mehanizam dostavljanja u postupku izvršenja koji će osigurati efikasnost u postupanju i sprovođenja izvršenja s jedne strane, a takođe i punu pravnu sigurnost za izvršnog dužnika s druge strane.

Takođe je važno da se u zakonskim okvirima izvrši standardizacija i ujednačavanje postupanja javnih izvršitelja prilikom dostavljanja, kako bi se obezbedilo njihovo jednoobrazno postupanje, ocenio je Pašalić.

U cilju zaštite profesije i javnog interesa, Pašalić ističe da je neophodno ojačati mehanizme kontrole rada i odgovornosti javnih izvršitelja radi obezbeđivanja zakonitosti i pravilnosti njihovog rada, te dosledno i u potpunosti primenjivati propise kojima je regulisan nadzor nad njihovom radom, objavljeno je na internet stranici Zaštitnika građana.

izvor : DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*