ZAVRŠEN 48. FEST: Beogradski pobednik „Nevidljivom životu”

Фото: pixabay.com

Nagrada za najbolji film u glavnom takmičarskom programu 48. Festa, Beogradski pobednik, pripao je ostvarenju “Nevidljivi život” Karima Anjuza.

Foto: pixabay.com

“Sa preciznom režijom i veoma artikulisanim korišćenjem svih aspekta filmske naracije, film ’Nevidljivi život’ publiku vodi na prelepo i gorko putovanje“, ističe se u obrazloženju žirija, uz ocenu da ovo ostvarenje, snimljeno u brazilsko-nemačkoj koprodukciji, „vraća nadu u pravu umetnost stvaranja filmova”.

Priznanje Festa za najboljeg reditelja, prema oceni žirija, koji su tvorili Sebastijan Kavaca, Nataša Ninković, Nikola Ljuca, Dana Budisavljević i Klemens Šik, osvojio je Vaclav Mohul za “Obojenu pticu”, najbolji scenario je napisala Rita Kalnejais, autorka ostvarenje “Mlečni zubi”, dok je najbolju glavnu žensku ulogu odigrala Trina Dirholm bez koje je, kako je ocenjeno, film „Dama herc” – nezamisliv”. Za najboljeg debitanta na 48. Festu proglašen je Filipo Menegeti, reditelj ostvarenja “Nas dve”.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Goran Bogdan za ulogu u filmu “Otac” Srdana Golubovića. Bogdan je, kako je naveo žiri, nagradu osvojio “snagom svog izraza, u ulozi poniženog čoveka, sa minimalnim spoljnim sredstvima i snažnom unutrašnjom emotivnom ogoljenošću “. Primajući priznanje, on je nagradu posvetio preminulom kolegi Nebojši Glogovcu, koji je trebalo da igra lik Oca. Inače, Golubovićevom filmu pripala je i nagrada “Fedora”, a dobio je i priznanje za najtraženiji film na 48. Festu.

Žiri novouspostavljenog takmičarskog programa “Fest fokus”,  najboljim filmom proglasio je ostvarenje “Ivana grozna” Ivane Mladenović, dok je žiri programa “Nebojša Đukelić“ odlučio da nagradu nazvanu imenom našeg čuvenog kritičara zbog “inovativnosti u rediteljskom postupku u kontekstu jedve sveobuhvatne porodične drame” dodeli filmu “Mater” Jure Pavlovića. “Politikina” nagrada “Milutin Čolić za reditelja najboljeg filma u (većinski) srpskoj produkciji na Festu, pripala je Mladenu Đorđeviću za “Sumrak u bečkom haustoru”. Festival je, inače, završen izvođenjem muzičko-scenskog performansa “Muzički kritičar”, slavnog američkog glumca Džona Malkoviča, kojem je prethodno uručeno priznananje Beogradski pobednik.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*