Završen maratonski klimatski samit, Gutereš razoračaran

EPA/JUSTIN LANE
MADRID –

U Madridu je danas završen maratonski klimatski samit UN COP25 na kojem države najveći zagađivači nisu prihvatile da se više angažuju u borbi protiv globalnog zagrevanja, a pregovarači odložili odluku o regulisanju globalnog tržišta ugljenika do sledeće odluke.

Međunarodna zajednica je izgubila važnu priliku da pokazuje veću ambiciju u pogledu prilagođavanja i finansiranja borbe protiv klimatske krize. Ne smemo odustati i ja neću odustati“, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš dodavši da je razočaran.

EPA/JUSTIN LANE

Razgovori nisu završeni uspešno, uprkos tome što su organizatori produžili konferenciju za još dva dana tako da je ona ukupno trajala 14 dana, ocenjuje AP.

Na kraju su delegati iz skoro 200 država usvojili deklaraciju o pomoći siromašnim zemljama koje trpe posledice klimatskih promena, mada nije određena nova sredstva za to.

Finalna deklaracija poziva na „hitnu potrebu“ da se smanji emisija gasova sa efektima staklene bašte u skladu sa ciljevima iz Pariskog klimatskog sporazuma, prenosi AP.

Međutim, Brazil, Kina, Australija, Saudijska Arabija i SAD su se protivile odvažnijim akcijama.

Ova konferencija smatrala se testom za kolektivnu volju vlada da poslušaju savete nauke i smanje brže emisiju štetnih gasova kako bi se sprečilo globalno zagrevanje.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*