Zrenjaninska filharmonija otvara Novosadsko muzičko leto

Фото: промо

Zrenjaninska filarmonija večeras u 20.30 časova u Sinagogi otvara Novosadsko muzičko leto, tradicionalnu manifestaciju u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada, koja će trajati do 6. septembra

Foto: promo

. Ovaj orkestar, pod dirigentskim vođstvom Mikice Jevtića, sa vokalnim solistima Mirnom Radulović i tenorom Ljubomirom Popovićem, izvešće nezaboravne melodije iz filmova: „Visoke potpetice“, „Kraljevi mamba“, „Pirati s Kariba“, „Džejms Bond“, „Ljubav i moda“, „Samo jednom se ljubi“, i iz drugih slavnih kinematografskih ostvarenja.

Za prisustvo koncertu neophodno je nošenje zaštitne maske, a ulaznice po ceni od 500 dinara kupuju onlajn na sajtu Muzičke omladine Novog Sada, kao i dva sata pred početak koncerta na ulazu u Sinagogu. Zrenjaninski kamerni orkestar je osnovan 1969, i već od samog nastanka postaje bitan činilac u negovanju bogate tradicije kamernog muziciranja, ne samo u svom gradu, već i znatno šire – podsećaju u Muzičkoj omladini Novog Sada.

Nažalost, rad ovog orkestra je pretodnih decenija više puta prekidan, zbog sve teže situacije u kulturi, i ponovo obnavljan. Dolaskom novog predsednika Izvršnog odbora 2009, profesora violine Romana Bugara, stvaraju se povoljni uslovi za ponovan rad orkestra.

– Tako 2014. Roman Bugar okuplja profesionalne muzičare iz svih gradova Srbije, poreklom iz Zrenjanina, i to na realizaciji koncerta „Zrenjaninska filharmonija“ u okviru Zrenjaninskog kamernog orkestra. Godinu dana kasnije Zrenjaninska filharmonija ostvaruje sjajan nastup sa svetskom zvezdom Željkom Lučićem. Na listi solista s kojima je do sada sve sarađivao Zrenjaninski kamerni orkestar (Zrenjaninska filharmonija) nalaze se još i Ana Aleksić Sajrer, Vesna Marković, Ljubomir Popović, Dragana Popović, Saša Štulić i Bela Mavrak, a među dirigentima Mikica Jevtić, Aleksandar Kojić, Andrej Bursać, Predrag Gosta i Vanesa Kremenović – napominju u MONS-u.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*