39 žrtava kovida, koronavirusom zaraženo još 3.405 osoba

U Srbiji su, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom 19 izgubilo 39 pacijenata. Potvrđeno je novih 3.405 slučajeva zaraze koronavirusom, od testirana 15.532 uzorka.

Na respiratorima 264 pacijenta

U Srbiji su, prema poslednjim podacima, na koronavirus testirana 15.532 uzorka, od kojih su 3.405 pozitivna.

Preminulo je još 39 pacijenata.

Na respiratorima su 264 pacijenta.

Epidemiološka situacija je još uvek u statusu vanredne, uočava se blaga tendencija pada novopotvrđenih slučajeva, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović posle sednice Kriznog štaba.

Najavio je da je, ako se takvi trendovi nastave, od ponedeljka moguće otvaranje tržnih centara i ugostiteljski objekti u tržnim centrima sa baštama i izlaskom na otvoreno.

Kaže da neće moći da rade delovi ugostiteljskih objekata koji su u zatvorenom prostoru.

Takođe, Tiodorović je rekao da je vreme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene u mogućim žarištima, a da od 19. aprila počnu škole da funkcionišu po sistemu po kojem su radile pre toga.

Tiodorović je naveo da treba razmišljati o određenim benefitima za osobe koje su dobile dve doze vakcine.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da je u Domu zdravlja Umkavakcinisan petstohiljaditi Beograđanin.

„S obzirom na to da se sada u ambulantama širom grada i na mobilnim punktovima vakcinišu ljudi, mi smo prešli broj od 500.000 vakcinisanih. To znači da je svaki treći građanin Beograda vakcinisan, kao i da je svaki četvrti revakcinisan“, istakao je Vesić.

Ističe da Srbija ima dovoljno vakcina, i dodaje da možemo da biramo vakcine i da je na nama da iskoristimo priliku da se vakcinišemo.

„Što se pre vakcinišemo, pre ćemo se vratiti normalnom životu. To je jedini način da se izađe iz ove situacije – ili da se svi zarazimo ili da se svi vakcinišemo. Mislim da je bolje da se svi vakcinišemo“, poručio je Vesić.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler rekao je za RTS da su istraživanja pokazala da vakcinisani bitno manje prenose virus.

Naveo je da nije iznenađen što ima i onih koji su primili obe doze vakcine i mesec dana kasnije se zarazili.

Šekler je istakao da je bitno da ti koji su se zarazili imaju blaže simptome i da ti ljudi nisu nikoga zarazili, jer su izlučivali mnogo manju količinu virusa nego što bi bio slučaj da nisu bili vakcinisani.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*