VLADA SRBIJE

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Jan Kes Martejnom o dosadašnjoj realizaciji reformskih ciljeva iz aktuelnog programa Instrument za koordinaciju politika, koji će se sprovoditi do januara 2021. godine.

Premijerka je istakla da je 2019. godina završena sa odličnim ekonomskim rezultatima i dodala da je veoma zadovoljna privrednim rastom od 4,2 odsto, koji je mnogo veći od projektovanog. Visok privredni rast je nastavljen i ove godine, a prve procene pokazuju da je u januaru iznosio 6,5 odsto. Brnabić je rekla i da je Srbija uspela da zabeleži visok privredni rast uprkos brojnim izazovima, kao što su usporavanje ekonomija njenih najvećih spoljnotrgovinskih partnera – Italije i Nemačke, i uprkos taksama koje je uvela Priština.

VLADA SRBIJE

Predsednica vlade je naglasila i da je izvoz u IKT sektoru u prethodnoj godini bio približno dva puta veći nego u 2016. godine i da je iznosio 1,42 milijarde evra. Dodala je da je Vlada Srbije dokazala da su promene moguće, kao i da veruje da su se stvorili uslovi da IKT sektor još više raste u narednom periodu. Ona je istakla i da će u budućnosti prioriteti biti nastavak reformi u sektoru javnih preduzeća, kao i ulaganja u zaštitu životne sredine.

Jan Kes Martejn je istakao da je pozitivno iznenađen privrednim rastom koji je Srbija zabeležila u 2019. godini, s obzirom na to da je premašio projekciju MMF-a koja je iznosila 3,5 odsto. On je rekao da očekuje da će i 2020. godina biti dobra za Srbiju kada je reč o privrednom rastu.

Šef Misije je naglasio da je dobro što Srbija ima stabilne finansije, jak bankarski sistem i visoke  rezerve, koji obezbeđuju jaku zaštitu i sposobnost da se amortizuju spoljni finansijski šokovi. On je rekao i da je upoznat sa investicionim planom „Srbija 2025“, kao i da veruje da će biti fiskalnog prostora u 2020. godini kako bi se sprovodili planirani kapitalni projekti.

Jan Kes Martejnom je pohvalio i reformu Poreske uprave istakavši da se danas vidi kako se sve sprovedene reforme isplaćuju. Martejn je pozitivno ocenio i uspešno završen proces kupoprodaje akcija Republike Srbije u Komercijalnoj banci.

Šef Misije MMF-a je rekao i da je otvoren za dijalog o tome da „švajcarska formula“ bude fleksibilnija, kako bi penzije mogle još više da rastu, na čemu mu se premijerka Brnabić posebno zahvalila. Ona je u tom konkrestu istakla da je prioritet vlade da se sačuva fiskalna disciplina, ali i da je sa druge strane važno da rastu primanja za najstarije sugrađane.

Aranžman Instrument za koordinaciju politika se sprovodi od jula 2018. godine, ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera. Misija MMF-a posetu Beogradu završava danas, 28. februara 2020. Godine.

Sastanku u  Vladi Srbije prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*