Agrarni fond Grada Bijeljina: 0,50 KM podsticaja za otkup tovnih junadi

Agrarni fond Grada Bijeljina obezbijediće 0,50 KM podsticaja po kilogramu tovnih junadi za otkupljivače koji će po cijeni od 3,90 KM/kg otkupiti između 800 i 1.000 bikova od semberskih stočara koji posjeduju manje od 10 grla, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

On je na pres-konferenciji istakao da je Grad odlučio da posredstvom Agrarnog fonda pomogne malim uzgajivačima tovne junadi čija se imena ne nalaze na spisku Agencije za agrarna plaćanja.

– Prethodnih nekoliko mjeseci pokušavamo da riješimo problem semberskih uzgajivača bikova koji ne mogu da prodaju grla jer je njihova težina dostigla 1.000 kilograma usljed neorganizovanog otkupa. Razgovarali smo sa „ZP Komercom“, a moguće je da ćemo potpisati ugovor i sa „Mesoprometom“, da im damo podsticaj od 0,50 KM po kilogramu otkupljenog mesa, a oni će od proizvođača otkupiti sporne bikove po cijeni od 3,90 KM po kilogramu – pojasnio je gradonačelnik Mićić.

On je dodao da u Semberiji postoji oko 400 gazdinstava koja ne mogu da ostvare podsticaj Agencije za agrarna plaćanja, te da će Agrarni fond Grada Bijeljina za tu potrebu obezbijediti oko 150.000 KM.

– Agrarni fond Grada Bijeljina ima budžet od milion KM, i izdvojićemo za podsticaj za otkup tovne junadi koliko god bude potrebno. Uskoro će uslijediti promjena Pravilnika Fonda, a uzgajivači će moći da predaju bikove do 30. januara – ocijenio je Mićić.

On je rekao da je broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na području Semberije, sa nekadašnjih 12.000, smanjen na 2.500, zbog čega će Grad Bijeljina i Agrarni fond uložiti još više napora da spriječe njihovo gašenje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*