Мировић у Немачкој потписао Изјаву о сарадњи АП Војводине и Покрајине Хесен

Председник Покрајинске владе Игор Мировић и премијер Покрајине Хесен Фолкер Буфије потписали су данас у Немачкој, у Визбадену, Изјаву о успостављању сарадње АП Војводине и Покрајине Хесен.

Реч је о документу који ће омогућити директну и интензивну сарадњу и успостављање контаката између регионалних управа, локалних самоуправа, организација, институција и привредних друштава, пре свега у области привреде, трговине и индустрије, привлачења инвестиција, затим у науци и технологији, образовању, култури, заштити животне средине, социјалним питањима и спорту, као и у другим областима.

„Ово је изузетно значајан споразум. Договорили смо данас сарадњу за будућност у кључним областима од заједничког интереса, посебно у делу интензивирања привредне сарадње. Немачки привредници водећи су по степену инвестирања у нашој земљи, и ми желимо да се тај тренд настави“, истакао је председник Мировић.

Договорена је, како је додао, и сарадња у области заштите животне средине, али и повезивање универзитета, као и културних посленика.

„Србија припада Европи, она мора да настави свој пут јер је ми видимо као део европског друштва. Европска агенда Србије је процес који се у Немачкој разуме и подржава“, казао је премијер Буфије.

Хесен је најразвијенија од 16 немачких савезних покрајина, и у њој живи шест милиона становника. Остварује БДП вредан 278 милијарди евра, што је чини једном од најбогатијих европских регија.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*