Albaniju jutros pogodio novi zemljotres

(фото: AP Photo / Hektor Pustina)

Novi zemljotres jačine 3,4 jedinice Rihtera potresao je Albaniju jutros u 6.50. Epicentar je bio na 33 kilometra od Tirane, na dubini od samo dva kilometra.

(foto: AP Photo / Hektor Pustina)

Sinoć u 23 sata još jači potres – 4,5 jedinica Rihtera. Prema posljednjim podacima u razornom zemljotresu koji je u utorak pogodio Albaniju život je izgubilo 49 ljudi. Istovremeno, nastavlja se grozničava potraga za preživjelima pod ruševinama.

Dok se utvrđuju razmjere materijalne štete i troškovi saniranja posljedica strahovito razornog zemljotresa od 6,4 jedinica Rihtera, Ministarstvo odbrane Albanije objavilo je na sajtu imena do sada pronađenih 46 žrtava. Povrijeđeno je skoro 700 ljudi.

Lokalni mediji javljaju da je obustavljena spasilačka potraga u Tumanu, ali da su u Draču ekipe još na terenu. Među njima i tim iz Srbije.

– Trenutno radimo na spasavanju na ovoj lokaciji, na pronalaženju dvije osobe. U ovoj operaciji učestvuju timovi iz Turske, Sjeverne Makedonije, lokalne službe i članovi srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Locirali smo jednu osobu, radimo na njenom izvlačenju i nastavićemo sve dok ne pronađemo i drugu osobu – rekao je član srpskog tima za vanredne situacije iz Drača Davor Vidović.

Na terenu su i spasilački timovi iz Italije, Grčke, Švajcarske i Rumunije koji neprestano rade. Ukupno 56 spasilaca.

U najgore pogođenim regionima Tumana i Drača, vanredno stanje biće na snazi mjesec dana.

Nakon najsnažnijeg udara, uslijedilo je čak 500 naknadnih, od kojih su neki bili jači od pet jedinica Rihtera. Mnogi stanovnici prinuđeni su da noći provode u šatorima.

– Moja kuća je pretrpila veliku štetu u zemljotresu. Moja porodica, moja djeca, spavaju na otvorenom, ostali smo bez svega – rekao je Tahir Akshami iz Drača.

Vlada u Tirani obećava da će do kraja sledeće godine izgraditi nove kuće za sve koji su ih izgubili.

Premijer Edi Rama apeluje na sunarodnike u zemlji i inostranstvu da ugroženima prestanu da šalju hranu i odjeću, već da je krajnje vreme za novčane donacije.

IZVOR:RTRS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*