Šestogodišnjak i dalje u teškom stanju nakon nesreće u OŠ „Dušan Radović”

Фото: Dnevnik.rs

Šestogodišnji B. V., đak prvog razreda Osnovne škole „Dušan Radović”, na novosadskoj Klisi, na koga je u sredu pala metalna ograda, i dalje je u teškom opštem stanju, na Odeljenju intenzivne nege, ali je stabilno, saznaje „Dnevnik”.

Foto: Dnevnik.rs

Po rečima dečakove majke Violete Vuković, mališan je u veštačkoj komi i porodica se nada da će se mališan oporaviti.

– Šta da vam kažem, još uvek ne mogu da verujem da se to desilo mom detetu! – kazala je za „Dnevnik” uplakana majka, i dodala da je upravo krenula u bolnicu da vidi najmlađeg od trojice sinova. – Oko moje lepo, kada mi je u sredu uveče lekar pokazivao snimke, nisam mogla da verujem da priča o mom detetu, a kada sam ga ugledala onako povređenog, duša me moja boli. Samo se molim da se on oporavi.

Po Violetinim rečima, ona i suprug su u trenutku nesreće bili sa starijim sinom kod lekara jer mu je noga u gipsu.

– Dok smo bili u bolnici, pozvali su nas drugari i rekli da je ograda pala na mog sina. U tom trenutku moj muž se držao hrabro i tešio me, međutim, kada ga je onako malog i nejakog ugledao u bolnici, potonuo je i sada je nikako. Sada ja moram da budem jaka – kaže majka šestogodišnjeg B. V.

Kako je navela, reč je o dobrom i pametnom detetu, koje bi trebalo 17. decembra da napuni sedam godina.

Kako je Violeta ispričala za „Dnevnik”, sve vreme, od trenutka kada se desila nesreća, ima podršku učiteljice, pedagoga i direktorke škole.

–- Stalno smo u kontaktu i baš im hvala na brizi. Hoću da se zahvalim svima koji nam pružaju podršku i da poručim da se mole za mog sina da se što pre oporavi – kroz suze priča majka.

Podsetimo, u dvorištu Osnovne škole „Dušan Radović” na Klisi, u sredu oko 11 časova teško je povređen šestogodišnji B. V. Na njega je pala metalna kapija i nanela mu teške povrede glave, opasne po život.

Po nezvaničnim saznanjima, mališan se, s još nekoliko dečaka, igrao u prostranom školskom dvorištu.

– Čula sam da se moj sin s još dva drugara igrao kod kapije. On je povukao ogradu da prođe jedan dečak pa, kako su mi rekli, onda je povukao da bi prošao i drugi dečak. Kada je on trebalo da prođe, kapija je pala na njega. Nije mi važno ni ko je kriv, ni kako je i zbog čega došlo da toga da ta kapija padne, bitno mi je da se moj sin oporavi – kazala je Violeta.

Teški metal ga je udario i naneo mu opasnu povredu na glavi pa je kolima Hitne pomoći odmah prevezen u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu.

Po rečima očevidaca, prizor kod škole je bio stravičan.

Iz još neutvrđenih razloga, u jednom trenutku, kapija je iskliznula iz šine i pala na mališana, a nesrećni slučaj desio se 30 minuta po završetku nastave.

– U trenutku kada je kapija pala na dete, roditelji koji su se zatekli na licu mesta pritekli su u pomoć, a jedan od njih je sam uspeo da podigne kapiju – saznajemo od majke troje dece koja pohađaju Osnovnu školu „Dušan Radović”. – Ta kapija je neobezbeđena i nije dobro urađena. Treba ispitati odgovornost onih koji su radili i odobrili tehnički prijem te nebezbedne ograde i kapije.

Majka jednog đaka prvaka kaže da je njen sin bio u blizini ograde i da je sve video.


Vladimir Jelić: Škola nije ispoštovala prepororuku Koordinacionog tela

Član Gradskog veća za obrazovanje i predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školana na teritoriji Novog Sada mr Vladimir Jelić sinoć je za „Dnevnik” izjavio:

– Po prvim, još zvanično nepotvrđenim informacijama prikupljenim na terenu, škola nije ispoštovala preporuku Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama Grada Novog Sada, da tokom trajanja nastave kapije škola budu zaključane. Utvrđeno je da je dežurni nastavnik u trenutku povređivanja deteta V. B. bio na času, umesto da obilazi hol i dvorište, što će biti predmet utvrđivanja odgovornosti u školi. I pored odluke Saveta roditelja o angažovanju obezbeđenja u školi, koje je moglo preduprediti povređivanje učenika, tokom ovog meseca obezbeđenje nije bilo angažovano zbog, kako tvrde iz škole, nedostatka novca koji škola prikuplja od roditelja učenika koji pohađaju tu obrazovnu ustanovu. Dok Prosvetna inspekcija ne usvoji konačan zapisnik na osnovu svih okolnosti, kao i policija u svom delokrugu, ne možemo davati više informacija.


– Od nesreće plače i ponavlja da ne želi više da ide u školu i ja sam mu danas dozvolila da ostane kod kuće – kaže ta žena. – Ne želim da mu se nešto desi. Bolje da ne ide u školu, pa da sačuva živu glavu.

Policija je obavila uviđaj u školskom dvorištu i utvrđuju se okolnosti kako e moglo dogoditi da kapija isklizne i padne na dete.

U školi „Dušan Radović” je bila i vanredna inspekcija, a o svemu je obaveštena i Gradska uprava za obrazovanje.


Sporni graničnik i „pe” stubovi

Kako se reporter „Dnevnik” juče uverio na licu mesta, kapija koja je pala na mališana je klizna. Po proceni jednog proizvođača, kapija je dugačka desetak metara, visoka metar i po, a teška oko 350 kilograma.

– Najveći je problem što ta kapija nema urađen graničnik koji bi je zaustavio i zadržo da ne izleti iz šina. Takođe su sporni „pe” stubovi, kakvi se ne stavljaju na takav tip kapije. Stubovi bi trebali da su mnogo bliže klizaču da mogu da ga kontrolišu – pojasnio je naš sagovornik.


Direktorka OŠ „Dušan Radović” Slavoljupka Mihajlović kazala je juče za „Dnevnik” da se trenutno utvrđuju okolnosti pod kojim se desila ta nesreća.

– Škola je postupila po zakonu i obavestila o događaju Školsku upravu, Gradsku upravu za obrazovanje, predsednika Saveta roditelja i predsednika Školskog odbora – rekla je vidno uznemirena direktorka. – Iskreno se nadam da će dete biti dobro i u stalnom smo kontaktu s roditeljima.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*