Шестогодишњак и даljе у тешкоm stanju након несреће у ОШ „Душан Радовић”

Фото: Dnevnik.rs

Шестогодишњи Б. В., ђак првог разреда Основне школе „Душан Радовић”, на новосадској Клиси, на кога је у среду пала метална ограда, и даље је у тешком општем стању, на Одељењу интензивне неге, али је стабилно, сазнаје „Дневник”.

Фото: Dnevnik.rs

По речима дечакове мајке Виолете Вуковић, малишан је у вештачкој коми и породица се нада да ће се малишан опоравити.

– Шта да вам кажем, још увек не могу да верујем да се то десило мом детету! – казала је за „Дневник” уплакана мајка, и додала да је управо кренула у болницу да види најмлађег од тројице синова. – Око моје лепо, када ми је у среду увече лекар показивао снимке, нисам могла да верујем да прича о мом детету, а када сам га угледала онако повређеног, душа ме моја боли. Само се молим да се он опорави.

По Виолетиним речима, она и супруг су у тренутку несреће били са старијим сином код лекара јер му је нога у гипсу.

– Док смо били у болници, позвали су нас другари и рекли да је ограда пала на мог сина. У том тренутку мој муж се држао храбро и тешио ме, међутим, када га је онако малог и нејаког угледао у болници, потонуо је и сада је никако. Сада ја морам да будем јака – каже мајка шестогодишњег Б. В.

Како је навела, реч је о добром и паметном детету, које би требало 17. децембра да напуни седам година.

Како је Виолета испричала за „Дневник”, све време, од тренутка када се десила несрећа, има подршку учитељице, педагога и директорке школе.

–- Стално смо у контакту и баш им хвала на бризи. Хоћу да се захвалим свима који нам пружају подршку и да поручим да се моле за мог сина да се што пре опорави – кроз сузе прича мајка.

Подсетимо, у дворишту Основне школе „Душан Радовић” на Клиси, у среду око 11 часова тешко је повређен шестогодишњи Б. В. На њега је пала метална капија и нанела му тешке повреде главе, опасне по живот.

По незваничним сазнањима, малишан се, с још неколико дечака, играо у пространом школском дворишту.

– Чула сам да се мој син с још два другара играо код капије. Он је повукао ограду да прође један дечак па, како су ми рекли, онда је повукао да би прошао и други дечак. Када је он требало да прође, капија је пала на њега. Није ми важно ни ко је крив, ни како је и због чега дошло да тога да та капија падне, битно ми је да се мој син опорави – казала је Виолета.

Тешки метал га је ударио и нанео му опасну повреду на глави па је колима Хитне помоћи одмах превезен у Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине у Новом Саду.

По речима очевидаца, призор код школе је био стравичан.

Из још неутврђених разлога, у једном тренутку, капија је исклизнула из шине и пала на малишана, а несрећни случај десио се 30 минута по завршетку наставе.

– У тренутку када је капија пала на дете, родитељи који су се затекли на лицу места притекли су у помоћ, а један од њих је сам успео да подигне капију – сазнајемо од мајке троје деце која похађају Основну школу „Душан Радовић”. – Та капија је необезбеђена и није добро урађена. Треба испитати одговорност оних који су радили и одобрили технички пријем те небезбедне ограде и капије.

Мајка једног ђака првака каже да је њен син био у близини ограде и да је све видео.


Владимир Јелић: Школа није испоштовала препороруку Координационог тела

Члан Градског већа за образовање и председник Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школана на територији Новог Сада мр Владимир Јелић синоћ је за „Дневник” изјавио:

– По првим, још званично непотврђеним информацијама прикупљеним на терену, школа није испоштовала препоруку Координационог тела за борбу против насиља у школама Града Новог Сада, да током трајања наставе капије школа буду закључане. Утврђено је да је дежурни наставник у тренутку повређивања детета В. Б. био на часу, уместо да обилази хол и двориште, што ће бити предмет утврђивања одговорности у школи. И поред одлуке Савета родитеља о ангажовању обезбеђења у школи, које је могло предупредити повређивање ученика, током овог месеца обезбеђење није било ангажовано због, како тврде из школе, недостатка новца који школа прикупља од родитеља ученика који похађају ту образовну установу. Док Просветна инспекција не усвоји коначан записник на основу свих околности, као и полиција у свом делокругу, не можемо давати више информација.


– Од несреће плаче и понавља да не жели више да иде у школу и ја сам му данас дозволила да остане код куће – каже та жена. – Не желим да му се нешто деси. Боље да не иде у школу, па да сачува живу главу.

Полиција је обавила увиђај у школском дворишту и утврђују се околности како е могло догодити да капија исклизне и падне на дете.

У школи „Душан Радовић” је била и ванредна инспекција, а о свему је обавештена и Градска управа за образовање.


Спорни граничник и „пе” стубови

Како се репортер „Дневник” јуче уверио на лицу места, капија која је пала на малишана је клизна. По процени једног произвођача, капија је дугачка десетак метара, висока метар и по, а тешка око 350 килограма.

– Највећи је проблем што та капија нема урађен граничник који би је зауставио и задржо да не излети из шина. Такође су спорни „пе” стубови, какви се не стављају на такав тип капије. Стубови би требали да су много ближе клизачу да могу да га контролишу – појаснио је наш саговорник.


Директорка ОШ „Душан Радовић” Славољупка Михајловић казала је јуче за „Дневник” да се тренутно утврђују околности под којим се десила та несрећа.

– Школа је поступила по закону и обавестила о догађају Школску управу, Градску управу за образовање, председника Савета родитеља и председника Школског одбора – рекла је видно узнемирена директорка. – Искрено се надам да ће дете бити добро и у сталном смо контакту с родитељима.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*