Ambasador Egipta u Srbiji i Grupa ambasadora arapskih zemalja posetila je tri grada u Srbiji radi jačanja privredne saradnje

Nis Castle Visit

Ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji, Amr Alguvejli, je zajedno sa grupom arapskih ambasadora u Srbiji posetio gradove Centralne i Južne Srbije: Niš, Pirot i Aranđelovac. Alguvejli je iskazao zahvalnost na obnovi poseta opštinama od strane Grupe ambasadora arapskih zemalja, nakon gotovo pet godina pauze, ukazujući na prošlogodišnju inicijativu za obeležavanjem Dana srpsko-arapskog prijateljstva, svake godine u martu, zajedno sa danom osnivanja Arapske lige.

Nis Castle Visit

Ambasador Egipta u Beogradu je napomenuo da su ove tri posete uključivale sastanke sa gradonačelnicima, regionalnim Privrednim komorama i posete vodećim kompanijama koje posluju u ovim regionima. On je ujedno iskazao i veliko interesovanje za jačanjem ekonomske saradnje sa Egiptom, naročito u svetlu velikih projekata koji se trenutno realizuju u različitim oblastima.

Nist Mayor Standing

Alguvejli je rekao da je gradonačelnik Niša, trećeg grada po veličini u Srbiji, izrazio interesovanje za uspostavljanjem direktnih letova između aerodroma Niš, smeštenog između tri prestonice Balkana, i aerodroma u Šarm el Šeiku i Hurgadi, što će ujedno olakšati i dolazak turista u Egipat. Gradonačelnik Pirota je izrazio interesovanje za jačanjem partnerstva između logistike i slobodne zone ovog grada sa ekonomskom zonom Sueckog kanala, napomenušvi da je ovaj grad osvojio i nekoliko Evropskih nagrada za izvrsnost. Na samom kraju, gradonačelnik Aranđelovca je istakao interesovanje za jačanjem partnerstva između kompanija koje rade na proizvodnji mermera i građevinskog materijala.

Tokom ovih sastanaka, Ambasador Egipta je uputio poziv kompanijama za učešće na Investicionom forumu Afrike, koji će se održati krajem novembra u novoj administrativnoj prestonici. Nekoliko kompanija iz oblasti prehrambene industrije potvrdilo je svoje učešće na Forumu i izrazilo interesovanje za uvoz prehrambenih proizvoda iz Egipta, kao i za uspostavljanje saradnje sa svojim egipatskim kolegama putem Afričke zone slobodne trgovine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*