AUSTRIJA: Vremenska prognoza: Vikend će biti blag, ali kišovit

Sunce se neće pojaviti prečesto vikendom. © APA (tema)

Petak donosi kišu i sneg

U petak pada kiša ili sneg naročito u Istočnom Tirolu i Gornjoj Koruškoj, a popodne se kiša širi prema Severnom Tirolu, Vorarlbergu i Salzkammergut-u. Granica snežnih padavina iznosi između 1.000 i 1.900 metara, a uveče postepeno pada malo sa zapada. Na severu i istoku, međutim, ponegde je jaka magla ili Hochnebelfelder, tokom dana, ali malo je sunca.

Vetar duva umereno do živahno od istoka ka jugu. U planinama je u početku još uvek jaka oluja, koja se tokom dana srušava u zapadnoj polovini, ali još uvek traje do večeri, istočno od Dahštajna. Rane temperature od minus jedan do plus sedam stepeni zamenjuju se maksimalnim dnevnim temperaturama od dva do 13 stepeni.

U subotu pretežno oblačno i kišno

Do subote preovladavaju oblaci i magle, a na krajnjem istoku još uvek malo kiše. Severno od glavnog alpskog grebena, tada se privremeno odvaja od Bregenzervalda do Dahštajna. Na jugu, međutim, oblaci tokom dana postaju gušći, a posle podne i uveče kiša se širi ka jugu zemlje. Granica snežnih padavina je između 1.200 i 1.700 metara nadmorske visine.

Vetar duva slab do umeren od istoka ka jugu, u planinama delimično duva jak južni vetar. Posle ranih temperatura od zapada do istoka od minus dva stepena do plus jedanaest stepeni, svakodnevno se kreću od četiri do 14 stepeni.

Obilne padavine za prognozu za nedelju

Vremenska fronta sistema niskog pritiska koji doseže do Italije verovatno će u nedelju napasti velika područja Austrije sa jugozapada, donoseći ponovo guste oblake i ponekad obilne kiše. Labavljenje i jedni ili drugi sunčani prozori su najvjerovatnije na sjeveru i sjeveroistoku, gdje zona rasjeda stiže kasnije tokom dana. Iako može privremeno snijeg padati do mnogih dolina na zapadu, očekuje se da granica snježnih padavina bude znatno viša na južnoj strani Alpa i na istoku, na primjer, između 1.200 i 2.000 metara nadmorske visine.

Vetar duva naročito na rubu Alpa, umereno do bujno od istoka ka jugu, u planinama u početku olujno iz južnih pravaca. Posle jednog do jedanaest stepeni ujutro, dnevne jačine od zapada do istoka kreću se od tri do 17 stepeni.

Stalno obilne kiše od početka nedelje

Na severu, severoistoku i istoku u ponedeljak se očekuje da preovladavaju jaki oblaci, a kiša može opet i ponovo pasti do kasno ujutro. U ostatku Austrije, nova nedelja počinje prilično prijateljski sa osvetljenim oblačnim pokrivačem, samo nekoliko maglovitih polja i samim tim regionalnim dugotrajnim sunčanim fazama. Na južnoj strani Alpa, oblaci se mogu očekivati najkasnije popodne.

U isto vreme stvari će se ponovo popraviti u Vorarlbergu, Tirolu i Salzburgu. Inače, vetar duva privremeno prilično slab, u Podunavlju se isprva delimično umereno osvežava iz zapadnih pravaca. Rane vrednosti kreću se od minus jedan do plus osam stepeni i tokom dana porastu do četiri do 13 stepeni.

Prema ZAMG-u, sve je više dokaza da se u utorak, sa marginalnom depresijom iznad severnog Sredozemlja, još jedno oblačno i padavinsko polje kreće na jug Alpa. Ovo preti u regionima koji su već nekoliko puta pogođeni obilnim kišama, a opet delom i kišom i snežnim padavinama. Granica snježnih padavina, koja je usko povezana sa stopama padavina, kreće se između oko 700 i oko 1.500 metara nadmorske visine. Očekuje se slabljenje Fohnigea na severu, ali može biti i duže nad nizinom prekrivenom maglom i visokom maglom.

Na Alpenostrandu i u pojedinim Fohnschneisenima se očekuje porast vetra, uglavnom od jugoistoka do jugozapada. Ujutro ima između minus jedan i plus osam stepeni, kasnije od tri do 13 stepeni.

(APA / Black)

IZVOR: VIENNA.AT

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*