Bajden će verovatno imenovati Entonija Blinkena za državnog sekretara

Entoni Blinken (Foto EPA/ETIENNE LAURENT)

VAŠINGTON – Očekuje se da će izabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovati diplomatu Entonija Blinkena za državnog sekretara, prenelo je sinoć više američkih medija.

Pedesestosmogodišnji Blinken je jedan od glavnih Bajdenovih savetnika po pitanju spoljne politike i bio je broj dva u Stejt departmentu za vreme predsednika Baraka Obame, kada je Bajden bio potpredsednik SAD.

Kako navode Njujork tajms i agencija Blumberg izabrani predsednik planira da objavi Blinkenovu nominaciju u utorak, prenosi Beta.

Blinken, veliki pristalica multilateralizma, nasledio bi Majka Pompea državnog sekretara aktuelnog predsednika Donalda Trampa, koji se zalaže za maksimalni pritisak na Iran i politiku bez popuštanja prema Kini.

Bajden će verovatno imenovati svoje kandidate za članove vlade u grupama fokusiranim na određene oblasti, kao što su ekonomija, nacionalna bezbednost ili javno zdravlje, prenosi agencija AP. Savetnici izabranog predsednika su rekli da će Bajden dati prve objave o članovima svoje buduće vlade u utorak.

 

IZVOR:BETA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*