Blokade saobraćaja u više gradova u Srbiji – policija ne obezbeđuje proteste

Izvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ispred Sava centra je u 13 sati počelo okupljanje građana pred blokadu saobraćaja koja je najavljena za 14.00, a okupljeni nose zastave Ekološkog ustanka koji je jedan od organizatora protesta.

Blokade saobraćaja najavljene su i na mostovima u Beogradu, Autokomandi, Slaviji i kod Opštine Novi Beograd.

Više organizacija i udruženja građana, kao i okupljeni oko Ekološkog ustanka i Kreni – Promeni organizuju blokade saobraćaja koje će u 14 sati početi u više od 50 gradova u Srbiji.

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović izjavio je danas da to što je policija najavila da neće obezđivati blokade saobraćaja tokom protesta u gradovima širom Srbije znači da je Srpska napredna stranka (SNS) „sada u defanzivi”.

„SNS želi da prebroji ljude i da kaže da sada svako ima pravo da protestuje. Time žele da smire strasti koje su podigli”, rekao je Veselinović za agenciju Beta.

On je rekao da se nada da neće doći do incidenata kao pre nedelju dana u Šapcu, ali je dodao da ga to „od SNS ne bi iznenadilo”.

„Ako se nešto slično dogodi kao u Šapcu mi ćemo razdvajati sukobljene građane da se ne prolije krv”, kazao je Veselinović.

Veselinović je rekao da protesti treba da budu mirno i dostojanstveno okupljanje, i borba protiv svakog nasilja.

Kruševac (Foto Beta)

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je za agenciju Beta da će najava prisustva velikog broja grđana na blokadi pokazati da su „građani sposobni da zaštite vodu, vazduh i zemljište”.

Komentarišući to što policija neće biti prisutna, niti obezbeđivati protest, Zelenović je rekao da je policija prestala da postoji u Šapcu „gde se povukla i pustila batinaše da tuku narod”.

Kragujevac (Foto Tanjug)

Blokirani autoput kod Sava centra i most u Novom Sadu

Blokada protiče za sada bez incidenata, a demonstranti su propustili dva automobila hitne pomoći koji su išli ka Novom Beogradu. Formirane su velike kolone automobila u oba pravca i vozači su postali već nervozni.

U okolini nema vidljivih pripadnika policije u uniformi niti je demonstrante iko sprečavao da blokiraju put, a propustili su vozilo Hitne pomoći.

(Foto Beta/Amir Hamazagić)

Formiraju se velike kolone vozila u oba smera na autoputu, a pojedini vozači trube.

Na autoputu kod Bubanj Potoka oko 14 časova saobraćaj se odvija nesmetano, javlja izveštač Tanjuga s lica mesta.

U Novom Sadu je oko 14 časova počela blokada mosta Slobode, koji spaja Novi Sad i Sremsku Kamenicu, sa novosadske strane.

U Valjevu skup koji je predviđen da se realizuje bez blokade soabraćaja u 14 časova u organizaciji narodnog pokreta „Marš s Kolubare” nije ni započeo jer je u isto vreme grupa od oko 200 građana blokirala saobraćajnicu Valjevo-Beograd.

Trenutno je saobraćaj blokiran na oko 500 metara kod saobraćajnice Valjevo-Lajkovac, kod prodavnice Europrom u Popučkama. Na licu mesta su jake policijske snage.

Protesti i blokade saobraćaja najavljeni su u više gradova u Srbiji.

Novi Pazar (Foto Beta)

MUP – Svaka blokada saobraćaja kršenje zakona

Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je ponovilo da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova.

„Podvlačimo da svu odgovornost za sve što može da se desi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa, snose isključivo organizatori neprijavljenih skupova”, naveo je MUP u saopštenju, prenosi Tanjug.

Manojlović: Incident na Gazeli, navijači građane gađali kamenicama i bakljama

Predstavnik inicijative „Kreni – promeni” Savo Manojlović izjavio je danas da je na mostu Gazela tokom blokade saobraćaja oko 15.30 došlo do incidenta kada je grupa navijača gađala kamenicama i bakljama građane koji su blokirali most.

Manojlović, koji se nalazio na licu mesta, za agenciju Beta izjavio je da je grupa navijača došla iz pravca Novog Beograda i da su se posle tog napada povukli, kao i da prema prvim informacijama nije bilo povređenih.

„Na Gazeli se nalazi ogroman broj ljudi, cela Srbija je paralisana, ovo je najveća pobuna građana od 5. oktobra (2000. godine)”, rekao je Manojlović.

On je naveo da je bilo incidenata na protestima i u drugim gradovima Srbije u kojima su organizovani protesti, o čemu se još prikupljaju informacije.

„Pozivamo građane da ostanu mirni i ne nasedaju na provokacije. Policiji smo ponudili da izvršimo kontrolisane blokade kako bi oostojao red i nikakav bezbednosni rizik. Policija je to odbila i svi incidenti idu na odogovornost policije i zvaničnika države”, kazao je Manojlović.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*