Blokiran auto-put kod Sava centra, protest i u Novom Sadu

(Foto Beta)

Saobraćaj ispred centra Sava na Novom Beogradu, na delu auto-puta kroz Beograd je blokiran danas u 14 sati. Ulica Milentija Popovića, koja je ispred Sava centra i iznad auto-puta, još uvek nije blokirana, javlja Beta.

Okupljenih nekoliko hiljada građani na taj način protestuju protiv kompanije Rio Tinto i traže zabranu eksploatacije litijuma u Srbiji. Građana ima vidno manje nego prošle subote na početku blokade.

Na skupu ni danas nema policije.

Protest se održava treću subotu zaredom, a jedan deo organizatora je odustao od protesta nakon usvajanja dva, kako su naveli, ključna zahteva – povlačenje zakona o eksproprijaciji i usvajanje izmena zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Pred početak blokade saobraća, predstavnik pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da su zahtevi brisanje projekta Jadar iz prostornog plana grada Loznice i zabrana eksploatacije litijuma.

On je najavio da će ovaj vid protesta biti nastavljen ukoliko se projekat kompanije Rio Tinto ne izbriše iz svih prostornih planova.

Treću subotu zaredom Novosađani su se u organizaciji više ekoloških udruženja okupili u znak protesta zbog mogućeg otvaranja rudnika litijuma Rio Tinto u dolini Jadra, a danas su, kako je i najavljeno, blokirali kružnu raskrsnicu na uglu Bulevara Evrope i Bulevara patrijarha Pavla.
Na blokadi je okupljeno više stotina građana, a u blizini nije vidljivo prisustvo policije.
Jedan od organizatora protesta Miran Pogačar rekao je da je planirana i šetnja do Mosta slobode, gde će se okončati današnji protest.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*