Borel: Preusmeravanje novca ne znači i gubitak za Zapadni Balkan

Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)/Zozep Borel

BRISEL: Šef diplomatije EU Žosep Borel kaže da preusmeravanje novca za potrebe sanacije posledica pandemije KOVID 19 ne znači da će zemlje partneri EU izgubiti sredstva koja su im prethodno bila namenjena.

Foto: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)/Zozep Borel
”Niti jedna zemlja neće izgubiti novac koji im je prethodno bio namenjen od strane EU zbog relokacije sredstava za ono što sada vidimo kao prioritet. Nivo EU pomoći će svima ostati isti, a suma koju je moće preusmeriti svakoj od zemlja zavisiće od stepena primene programa”, kaže Borel.
Prethodno je komesar za proširenje Oliver Varheji naveo da je EU ”identifikovala dodanih 290 miliona evra” za pomoć društveno ekonomskom oporavku Zapadnog Balkna nakon pandemije COVID19.
”EU će sa preko 700 miliona evra podržati borbu protiv korona virusa na Zapadnom Balkanu. Za trenutne potrebe izdvojeno je 38 milona evra, 374 miliona evra je preusmereno u okviru bilateralne pomoći, a dodatnih 290 miliona je identifikovano kao pomoć za društveno- ekonomski oporavak regiona”, napisao je Varheji na svom Tviter nalogu.
U Briselu objašjašnjavaju da se sredstva za pomoć zemljama Zapadnog Balkna u borbi protiv COVID19 preusmeravaju iz postojećih fondova pretpristupne pomoći ( IPA).
Kada je reč o Srbiji, navodi se da je zemlji na raspolaganje stavljno 15 milona evra za trenutne potrebe suzbijanja COVID19, a da će 78,4 miliona evra biti preusmreno za ublažavanje društevno-ekonomskih posledica pandemije.
Kao projekti sa kojih su se sredstav IPA pomoći preusmerila navode se izgradanja međugasnog konektora između Bugarske i Srbije ( 49, 6 mil evra) i izgradnja fabrike koja za prizvodnju energije koristi klimatski čistu biomasu.
IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*