Brisel ograničio izvoz medicinske opreme van EU

Фото: Tanjug (video)

BRISEL: Predsednika Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je večeras da je EU ograničila izvoz medicinske opreme za države van EU i istakla da je izvoz dozvoljen samo uz izričito odborenje vlada država članica.

Foto: Tanjug (video)

Ona je na svom tviter nalogu navela da medicinska oprema za zaštitu od korona virusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričitu saglanost vlada država članica EU.

„Širenje korona virusa u EU je izazov za naš zdravstveni sistem, moramo da zaštitimo naše medicinske radnike koji su na prvoj liniji odbrane od ovog virusa. Takođe, moramo da im obezbedimo zaštitinu opremu, maske, rukavice i zaštitna odela“, poručila je fon der Lajen.

Kako je rekla, EU dejstvuje na tri nivoa: prvo radimo se sa industrijom kako bi nastavila sa radom, drugo radi se na tome da se zadrži unutar Evrope potrebna oprema i zbog čega je danas usvojena šemu ovlašćenja za izvoz za zaštitnu opremu.

„To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja čalnica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema“, objasnila je predsednica EK.

Treći nivo podrazumeva solidarnost između zemalja članica kada je reč o deljenju i korišćenju medicinske opreme unutar EU.

Prema njenim rečima, zabrana izvoza medicinske opreme na nacionalnom nivou je neprihvatljiva jer članice EU moraju da se pomažu međusobno i nijedna zemlja ne treba da proizvodi samo ono što je njoj potrebno.

Na primer, Italija se danas suočava sa tim da su joj potrebne velike količine medicinske opreme, ali već za nekoliko nedelja drugim zemljama će biti to potrebno, napomenula je fon der Lajen.

„Većom proizvodnjom potrebne opreme, njenim zadržavanjem u EU i međusobnim deljenjem možemo da zaštitimo naše zdravstvene radnike i pacijente, kao i da zaustavimo širenje virusa“, naglasila je ona.

Kako kaže, to je razlog zašto je ovo rešenje ponudila danas.

Takođe, treba da omogućimo slobodno kretanje robe kroz Evropu bez prepreka, dodala je fon der Lajen.

Napomenula je da fabrike neće moći da proizvode medicinsku opremu ako kamioni i kontejneri budu zadržavani na nacionalnim granicama i parkinzima, čime se povećavaju rizici i ugrožava lanac snabdevanja.

„Ako ne preduzmemo mere sada, trgovine će se suočiti sa teškoćama i to će izazvati šok za odrejdene proizvode koji dolaze na jedinstveno tržiste. U ovom trenutku krize najvažnije je da očuvamo naše unutrašnje tržište. Mere koje se preduzimaju na nacionalnom nivou mogu da budu efektivne samo ako se koordinišu sa susednim zemljama, po regionima“.

Fon der Lajen kaže da EK koordinisano raid sa nacionalnim vladama i da će sutra biti objavljena zajedničku javnu nabavku sa državama članicama za nabavku testova za testiranje dece i respiratore, što je oprema koja je i te kako potebna pacijentima širom Evrope.

Takođe, sutra će biti objavljen vodič sa uputstvima za nacionalne vlade u vezi sa merama na granicama po pitanju zaštite zdravlja ljudi.

„Bićemo uspešni ako radimo zajedno i ubrzano na korodinisanom odgovoru“, zaključila je fon der Lajen.

IZVOR:DNEVNIK

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*