„Cezar“ Polanskom za režiju, glumice napustile ceremoniju, protesti u Parizu

EPA/JULIEN WARNAND
PARIZ –

Roman Polanski dobitnik je francuskog Cezara za režiju filma „Oficir i špijun“, što je navelo nekoliko glumica da sinoć napuste ceremoniju u Parizu, javlja Rojters.

EPA/JULIEN WARNAND

U Parizu su sinoć, ispred dvorane u kojoj se održavala ceremonija, okupili demonstranti u znak protesta zbog nominovanja filma Polanskog, koji se suočava sa optužbom za silovanje, a policija je morala da ispali suzavac da bi ih rasterala.

Film Polanskog „Oficir i špijun“, o poznatoj aferi Drajfus koja je potresla francusko društvo krajem 19. i početkom 20. veka, bio je nominovan za 12 nagrada Cezar.

Kako je javio Rojters, ispred dvorane u kojoj se održava svečanost učesnici protesta nosili su transparente s natpisima „Industriju koja štiti silovatelje treba da bude sramota“.

Pre dve nedelje ceo odbor Akademije Cezar, francuskog ekvivalenta američkom Oskaru, podneo ostavku zbog talasa kritika jer je film Polanskog nominovao za 12 nagrada.

Odluka da se film Romana Polanskog nađe u konkurenciji izazvala je negodovanje feministički grupa i dovela do poziva na bojkot.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Poljsko-francuskog režisera traže u SAD zbog silovanja 13-godišnje devojčice 1977. godine.

Polanski je napustio SAD tokom trajanja suđenja.

Rojters navodi da je Polanski u više navrata negirao optužbe za silovanje, kao i da je sama žrtva Samanta Gejmer stala u njegovu odbranu.

„Nisam bila toliko traumatizovana kao što bi svi mislili da bi trebalo da budem“, rekla je Gejmerova jednom prilikom novinarima, preneo je Rojters.

Polanski (86) je rekao da neće prisustvovati ovogodišnjoj dodeli Cezara u Parizu, navodeći da strahuje da će ga učesnici napasti, dodaje britanska agencija.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*