Dan retkih bolesti – Vreme je da ih primetimo!

Илустрација, norbs.rs
BEOGRAD –

Poslednji dan februara u celom svetu posvećen je obolelima od retkih bolesti. Poznato je više od šest i po hiljada retkih bolesti. Većina je genetski prouzrokovana, a najčešće pogađaju decu. Neku retku bolest može da ima tek jedna osoba na planeti, ali oboleli nisu retki. U Evropi čak 29 miliona ljudi ima neku retku bolest. U Srbiji oko pola miliona naših građana.

U Srbiji od 2010. godine postoji Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije, čije su aktivnosti usmerene ka tome da oboleli od retkih bolesti dobiju adekvatnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ali i podršku.

Ilustracija, norbs.rs

Kada je reč o retkim bolestima uzroci su uglavnom genetski i najčešće pogađaju tek novorođenu decu, mlade, ali i odrasle, naglašava gošća Jutarnjeg programa RTS, Irina Ban iz fondacije Norbs plus.

„Kad kažemo retko, to ne znači i malo. Ne možemo govoriti o tačnim brojevima jer ne postoji statistika i ne postoji registar. Nacionalna organizacija za retke bolesti koja je krovna organizacija za sva udruženja i pojedince koji se bave ovom problematikom, od samog starta je prikupljala podatke koje to dijagnoze uopšte postoje, tako da smo napravili jednu vrstu registra zajedno sa lekarima koji se susreću sa tim bolestima. Unazad deset godina se taj spisak dopunjuje i nadamo se da će registar konačno zaživeti“, navodi Irina Ban.

Cilj je da osobe koje imaju neku retku bolest budu prepoznate i zato je i pokrenuta kampanja „Vreme je da ih primetimo“. Put od dijagnoze do leka je jako dug, a za više od 95 odsto retkih bolesti ne postoji nikakva registrovana terapija, međutim, veoma važno je i poboljšati kvalitet života obolelih.

„Kvalitet života je svakako nešto što utiče i na samo lečenje, jer ako imate samo lek, ali ako nemate sve ostalo što je potrebno za kvalitet života onda je to nepotpuno. I upravo ono čime se mi bavimo je da osobama obolelim od retkih bolesti omogućimo kvalitet života, bar koliko je moguće i koliko znamo. U nazad 10 godina mi prikupljamo informacije šta je to što ovi pacijenti ne mogu da dobiju putem redovnog zdravstvenog osiguranja, zato što njihova bolest nije prepoznata u sistemu“, ističe Irina Ban.

Iz budžeta Republike Srbije od 2012. godine se izdvaja novac za retke bolesti. Tada je bilo 130 miliona dinara, a sada dve milijarde i četristo, međutim, nažalost, povećava se i broj pacijenata, tako da taj broj i ta cifra nikada nije dovoljan, a to je slučaj u celom svetu, ne samo u Srbiji. Zato je vrlo važno odrediti kriterijume i prioritete, što je jako teško, dodaje Banova.

Trenutno je među prioritetima, kako navodi gošća Jutarnjeg programa, potreba da institucije socijalne zaštite prepoznaju ovu ciljnu grupu. Ustanove zdravstvene zaštite već rade na tome, ali socijalna nega, mimo novca i lekova, da se prepozna značaj i uloga samog pacijenta i porodice pacijenta u procesu postavljanja dijagnoze i lečenja.

Nacionalni referentni centri za lečenje retkih bolesti

Klinički centar Srbije – Institut za neurologiju i drugi instituti,

Institut za majku i dete

Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj

Ostali univerzitetski klinički centri u Srbiji

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*