Dačić se sastao sa predsednikom Vanuatua

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas se na Vanuatuu sastao sa predsednikom, zamenikom premijera i sa ministrom spoljnih poslova te ostrvske države, koja se nalazi u južnom Tihom okeanu.

Budući da je Srbija tek prošle godine uspostavila diplomatske odnose sa Vanuatuom, ovom prilikom su potpisani Memorandum o razumevanju i Sporazum o ukidanju viza, a prema Dačićevim rečima, razgovarali su i o čitavom nizu drugih tema i oblasti u kojima bismo mogli da pojačamo našu bilateralnu saradnju.

 

„Nama je cilj da stvorimo prijateljske odnose sa državama na Pacifiku i želim da kažem da smo u potpunosti promenili našu državnu politiku i u poslednjih sedam godina, i zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, vodili smo politiku naše prisutnosti na Pacifiku“, rekao je Dačić.

On je postavio pitanje šta su radili ljudi u državnim organima i ministri spoljnih poslova u prošlosti, kada mi sa više od polovinom zemalja Pacifika uopšte nemamo uspostavljene diplomatske odnose.

To jesu male zemlje, ali svaka od njih ima svoj glas u Ujedinjenim nacijama. Od 193 članice Ujedinjenih nacija, na Pacifiku ih ima 12, plus Istočni Timor to je 13, i sve one su priznale nezavisnost Kosova, rekao je Dačić i konstatovao da je za nas tragično da te zemlje imaju diplomatske odnose sa Kosovom, a nemaju sa Srbijom.

Situacija se, ipak, drastično promenila. Posle note Naurua, imamo situaciju da su Papua Nova Gvineja, Solomonska ostrva, Palau, sada i Nauru, povukle priznanje tzv. Kosova, navodi se u saopštenju kabineta ministra.

„Razgovaraćemo i sa ostalim zemljama, ali zato je neophodno da postoji naše interesovanje za ovaj region, naše prisustvo i pokazivanje zainteresovanosti za saradnju sa ovim regionom, ali naravno i da pokažemo da nam je stalo do našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i da nam je veoma važno kakav će stav te zemlje imati prema tom pitanju“, izjavio je Dačić posle sastanaka u Republici Vanuatu.

On je naveo i da u narednom periodu možemo očekivati i posete iz Vanuatua Srbiji, a možemo očekivati i razvoj bilateralnih odnosa i sa drugim zemljama u ovom regionu.

 Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*