Danas se obeležava Međunarodni dan tolerancije

Pokrajinski ombudsman
NOVI SAD –

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman prof. dr Zoran Pavlović čestita svim građanima i građankama Međunarodni dan tolerancije.

Imajući u vidu da smo složena i pluralna zajednica, u kojoj žive pripadnici velikog broja etničkih zajednica, da se u njoj govore različiti jezici i ispovedaju različita uverenja, Pokrajinski ombudsman naglašava da su za dalji razvoj i napredak društva od izuzetne važnosti odnosi međunacionalnog uvažavanja, solidarnosti i tolerancije.

Pokrajinski ombudsman

U godini u kojoj nizom aktivnosti obeležava tridesetogodišnjicu od usvajanja Konvencije o pravima deteta, Pokrajinski ombudsman ističe važnost tolerancije i za ostvarivanje fundamentalnih prava dece. Potreba da deca uče o toleranciji proizilazi, kako iz složene prirode društva u kome žive, tako i iz potrebe da se vodi smislen i produktivan život, u kome su individualne i kolektivne različitosti obogaćujući element.

Činjenicu da su tokom godine zabeleženi uznemirujući primeri vršnjačkog nasilja Pokrajinski ombudsman je primio sa velikom zabrinutošću. Zabrinutost izazivaju i primeri nasilja i diskriminacije žena, pripadnika LGBT populacije, osoba sa invaliditetom i drugih ugroženih grupa u društvu.

Pokrajinski ombudsman koristi priliku da sve društvene aktere podseti na reči iz Uneskove Deklaracije o principima tolerancije u kojoj se kaže da tolerancija nije samo moralna obaveza, već i pravni zahtev. Od poštovanja tog zahteva zavise kako ljudska prava, osnovne slobode i mir, tako i demokratija, vladavina zakona i ukupan napredak.

Kao institucija zadužena da štiti ljudska prava, Pokrajinski zaštitnik građana – ombudman će i ubuduće, a posebno u radu sa mladim ljudima, promovisati toleranciju kao aktivan stav, duboko uveren da time daje svoj skromni doprinos obrazovanju građana otvorenih prema drugim kulturama, sposobnih da poštuju slobodu i ljudsko dostojanstvo svakog pojedinca, spremnih da poštuju princip neagresije i probleme rešavaju nenasilnim sredstvima.

IZVOR:RTV

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*