Decembar je za etnološki film

Kao i prethodnih deset godina decembar u Muzeju Semberije razervisan je za Smotru etnološkog filma, koju ova ustanova kulture, već tradicionalno rganizuje u saradnji sa  Etnografskim muzejom iz Beograda.

Filmovi koji će biti prikazani su iz takmičarskog i informativnog programa ovogodišnjeg XXVIII Međunarodnog festivala etnološkog filma, održanog u Beogradu od 7. do 10. oktobra 2019. godine.

Bijeljinska publika će imati priliku da pogleda devet filmova – četiri iz Srbije i po jedan iz Hrvatske, Slovačke, Belgije, Irana, kao i jedan film rađen u koprodukciji Rusije i Poljske.

Film „Pevaj“ (Rusija i Poljska) otvoriće ovogodišnju Smotru i laureat je 28. beogradskog Festivala etnološkog filma. Režiju i scenario potpisuje Olga Korotkaja koja je u filmu prikazala homei – poseban oblik grlenog pjevanja koje praktikuju domorodački narodi ruske republike Tuva. U tradiciji patrijarhalnog društva, ova vrsta stvaranja muzike rezervisana je za muškarce, a glavna junakinja filma je jedina žena koja podučava homei.

Iranski film „Devojka iz Parsijana“, rediteljke Parinaz Hašemi Mobarake, prati borbu nekoliko Iranki iz malog južnjačkog mjesta koje daju sve od sebe da im se vrati jedno od njihovih zabranjenih prava.

Suživot Srba, Bošnjaka i Hrvata u Distriktu Brčko, nakon građanskog rata u BiH, tema je belgijskog filma „Ono zajedničko“ u režiji Odri Kekelbergs.

Srbijanski film „Papirnati život“ prati jedan dan romske porodice sakupljača sekundarnih sirovina, nastanjenih u naselju Crvena zvezda u Nišu. Reditelj i scenarista Zoran Tairović prateći njihove aktivnosti – sakupljanje i razvrstavanje starog gvožđa i hartije, porodični ručak, kao i njihove svakodnevne razgovore, predstavljajući nam sliku o načinu na koji oni preživljavaju i o teškoćama koje imaju.

Kako protiče dan vlaške vračare Desanke, kako s njom žive njeni najbliži, da li ona rešava svoje probleme podjednako lako kao i tuđe bijeljinska publika može pogletati u filmu „Tako mi na istoku“ Katarine Mutić.

Film „Simfonija“ Vladimira Perovića takođe je sniman u Srbiji i bavi se životom razočaranog Radeta (35) koji odlazi u divljinu i nastanjuje se u kolibi čukundede. Tamo, pri vrhu Sokolske planine, čuva ovce i uživa u zvucima, bojama i kretnjama u prirodi i tradicionalnom načinu života. Prividno usamljen, on tvrdi da je u stvari slobodan, a uveče slike života u planini deli sa društvom, putem fejsbuka i instagrama.

Slovačka će biti predstavljena filmom „Duh jaguara“ čiji reditelj Pavol Barabaš priča priču o četiri prijatelja, koji osećaju da su povezani sa netaknutom prirodom naše Majke Zemlje, kreću u amazonsku prašumu na putovanje puno izazova. Veslaju niz divlje reke i pešače kroz guste šume kako bi postali dio indijanskog plemena Hodi.

Hrvatski film „Sakreštajn“, koji je nagrađen na festivalu u Beogradu za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu, djelo je reditelja Luke Klapana.  Glavni junak Stipe živi u idiličnom dalmatinskom mjestu Novigrad i jedan je od retkih stanovnika koji nisu izgubili vjeru. Stipe je poslednji svedok lokalnih tradicija i običaja.

„Zvuk lampaša“ iz Srbije zatvoriće ovogodišnju Smotru etnološkog filma.  Snimljen je tokom Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ i bilježi priču o Draganu, muzejskom domaru i čuvaru u Užicu, koji ima svoju pasiju. Već duže od dvadeset godina u slobodno vrijeme Dragan popravlja stare radio aparate, jer mu posao u muzeju uzima mu mnogo vremena i ne ispunjava ga u potpunosti. On svaki dan živi za završetak posla u muzeju i odlazak kući. Režiju i scenario potpisuje Antonija Milčeva.

Filmovi će biti emitovati svake srijede u decembru, od 18:00 časova, u prostorijama Muzeja Semberije. Ulaz je slobodan!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*