DECEMBARSKO PROLEĆE U SRBIJI Cele nedelje temperature do 18 stepeni, doneće vam glavobolju, ali i MNOGO OPASNIJE TEGOBE

RTV (Snežana Lukić)

Premda lagano ulazimo u drugu polovinu decembra i približavamo se Novoj godini, po temperaturama koje su u porastu poslednjih dana to se ne bi dalo zaključiti. Usred decembra živa u termometru pokazuje i više od 18 stepeni, a snega nema ni na vidiku. Za sve one koji ne vole zimu, ovo je verovatno srećna okolnost, ali postavlja se pitanje kako ovako visoke temperature u decembru zapravo utiču na zdravlje i raspoloženje ljudi.

– Očigledno je da se klima promenila. Toplo vreme na pragu zime, koliko god neuobičajeno, ipak ima i neke svoje prednosti. Naime, nema povreda na ledu, kao ni respiratornih infekcija, a ni gripa. S druge strane, toplije vreme ne utiče dobro na hronične i psihijatrijske bolesnike, a u toplim danima i broj šlogova je povećan i očekuje se da će ih u ovom periodu dok traje toplo vreme biti više – rekla je za „Blic“ doktorka Nada Macura.

RTV (Snežana Lukić)

Broj intervencija tokom dana je povećan, ističe doktorka Macura. Dodaje da vremenske prilike imaju uticaja na naš organizam, ali i da postoje određene preventivne mere koje nam mogu pomoći.

– Svim pacijentima savetujemo redovnu kontrolu i uzimanje terapije. Starije osobe, među kojima često ima i hroničnih bolesnika, posebno su na meti uticaja vremenskih promena, pa je potrebno da dodatno obrate pažnju na ishranu i da unose što više voća i povrća, kao i ribu, a da izbegavaju trans masti – dodala je Macura.

Za one, pak koji su zdravi, saveti su slični, jer i na njih može da utiče promena vremenskih prilika.

– Kod zdravih osoba može da se javi blagi umor, vrtoglavica i glavobolja, što je i uobičajeno kada dođe do porasta temperatura, a što se na primer dešava i u proleće, kada to stanje nazivamo „prolećnim umorom“. Bitno je upražnjavati fizičke aktivnosti, 30 do 60 minuta dnevno, unositi vitamine kroz napitke od ceđenog voća, a noćni odmor je takođe veoma bitan u prevenciji ovih tegoba – pojasnila je Macura.

Takođe, iako i dalje nema respiratornih infekcija u tolikom broju, može doći do njihovog porasta i pored visokih temperatura.

– Preko dana imamo toplo vreme, ali treba biti oprezan jer su jutra i noći hladnije, pa ljudi preteraju u odevanju zbog oscilacija temperatura na dnevnom nivou što može dovesti do prehlada – naglašava Macura.

Inače, u Srbiji će danas biti pretežno sunčano i osetno toplije, duvaće slab i umeren vetar, južnog pravca. Jutarnja temperatura od -1 do 7 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od 9 stepeni na istoku do 18 na zapadu zemlje.

Meteorolozi najavljuju da nas u narednih desetak dana očekuju temperature preko 15 stepeni, što je znatno iznad proseka za poslednji mesec u godini. Oko 25. decembra uslediće blago zahlađenje kada će vreme biti promenljivo, uz vetar i povremenu kišu, ali i dalje toplo. Tek pred sam kraj godine stiže pravo zimsko zahlađenje kada će temperature biti u padu, a živa u termometru neće ići iznad 10. podeoka.

IZVOR:BLIC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*