Demokrate i PSG na zajedničkoj listi?

илустрација
BEOGRAD –

Demokratska stranka (DS) i Pokret slobodnih građana (PSG) pregovaraju o zajedničkoj saradnji, ali i o tome da eventualno zajedno izađu na predstojeće parlamentarne izbore, piše „Blic“.

ilustracija

Prema nezvaničnim informacijama lista, razgovori o tome vođeni su i pre dva, tri meseca, ali su ovih dana ponovo aktuelnizovani, naročito u svetlu sve češćih spekulacija da bi neke stranke, koje su najpre zastupale ideju bojkota, mogle da se predomisle i pozovu birače da izađu na birališta.

Da to nije nemoguć scenario svedoči i to što i unutar same opozicije nema jedinstva po pitanju bojkota.

Takođe, iako je DS članica opozicionog Saveza za Srbiju (SzS) čije su stranke podržale bojkot, među demokratama nema jedinstva po pitanju bojkota.

Sa druge strane, i PSG još nije doneo odluku o tome da li će izaći na izbore ili će ih bojkotovati, ili će se priključiti onima koji zastupaju bojkot.

„Ideja je da se napravi strateška saradnja dve stranke, ujedinjene DS i PSG je sasvim prirodna, jer se radi o dve organizacije proevropski orjentisane, građanske, i da kao takve zajedno u perspektivi izađemo na izbore. Takođe, namera je da zajedno razgovaramo i sa drugim opozicionim strankama i pokretima, uključujući i one na lokalu koji dele stavove poput naših, a nisu za to da ne kandiduju svoje politike“, objašnjava izvor „Blica“ iz redova demokrata.

Jedan od stavova je, kako navodi izvor lista, da na parlamentarne izbore treba izaći jer ideja o bojkotu, koju je inače načelno prihvatila DS, sve manje ima smisla. Takođe, kako navodi, sve češće se čuje da bi bilo najbolje da aktuelna opozicija na izbore izađe u dve kolone, a u jednoj od njih bi upravo bile DS i PSG.

„Ni PSG nije isključiv po pitanju izlaska na izbore, niti su u DS svi za bojkot. Očekivanja su da bi stvari mogle da se promene i da se, pre svega DS, predomisli, jer dobar deo članstva smatra da neizlaskom na izbore stranka može da nestane sa političke scene. Isto je i sa PSG, koji je svestan da nema tako ozbiljnu organizaciju koju ima DS, i da ce imati teškoće da bez nje postigne rezultat“, objašnjava izvor „Blica“.

On navodi i da je ideja da do sredine decembra dođe do konačnog ujedinjenja DS, SDS i ŽS, i da se onda razgovori sa PSG i formalizuju. Na tom poslu počele su da rade demokrate, pokrenuvši inicijativu unutar stranke da se ujedinjenje dogodi do 15. decembra.

Za sada, potvrdu ove informacije nije bilo moguće dobiti ni u DS ni u PSG, jer ona trenutno ciruliše u uskom krugu ljudi, i još nije stigla do stranačkih organa, napominje „Blic“.

Nekoliko funkcionera DS napustilo stranku

Članica Predsedništva Demokratske stranke i internacionalna sekretarka Jovana Majstorović, doskorašnji predsednik omladine DS i član Predsedništva Velibor Pavlović i još nekoliko članova napustili su Demokratsku stranku, piše „Blic“.

Prema navodima lista, mesecima unazad demokrate ne mogu da se dogovore da li su za formiranje velike DS ili su odustali od te ideje i posvećeni su isključivo funkcionisanju kroz Savez za Srbiju.

Iako je do formalno pravnog ujedinjenja došlo u nekoliko beogradskih opština – na Vračaru, Novom Beogradu, Zvezdari, Paliluli, jasno je da nije svim organizacijama koje bi trebalo da budu deo velike DS podjednako stalo do realizacije.

Poslanici i istaknuti članovi DS poslali su nedavno inicijativu za formalno pravno ujedinjenje DS koje bi trebalo da potpišu članovi GO koji su za taj predlog, međutim, prenosi Blic, u Viber grupu „GO DS“ u četvrtak je stigla poruka u kojoj se navodi da inicijativa nije zvanična inicijativa DS već inicijativa pojedinaca i da proces ujedinjenja rukovode ovlašćeni organi stranke.

Demokrate su bile podeljene i oko toga da li treba učestvovati u razgovorima sa misijom Evropskog parlamenta koju predvodi Dejvid Mekalister, a koja bi trebalo da služi kao spona između vlasti i opozicije u dogovaranju fer izbornih uslova.

Demokratska stranka je u poslednjih godinu dana raspustila 60 opštinskih odbora, od čega 11 na Kosovu, a u sedam ili osam povereništava postavljeni su ljudi iz Paraćina, što je slučaj u Trsteniku, Varvarinu, Ćićevcu, Smederevskoj Palanci, Svilajncu, Kučevu.

IZVOR:RTV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*