Đukanović: Nemam zajednički biznis sa Vučićem

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je sinoć da su njegovi odnosi sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem lišeni bilo kakve misterije i odbacio ocene da sa njim ima zajednički biznis u projektu Beograd na vodi.

Foto: EPA/BORIS PEJOVIĆ

„Ova pitanja ne mogu biti tretirana kao agenda ličnih odnosa između mene i Vučića. To da Vučić i ja imamo zajednički biznis je potpuna besmislica lišena bilo kakvog utemeljenja, to je još jedna izmišljotina. Naši odnosi su civilizovani sa mnoštvom razlika. Pokušavamo da doprinesemo mogućim odnosima, odnosno doprinosimo regionalnoj stabilnosti“, istakao je Đukanović.

On je dodao nikada nije pristao da uđe u ulogu neprijatelja Srbije koliko god su se sa raznih adresa trudili da ga u to uvuku, kako je rekao iz prostog i sebičnog razloga, jer će Crnoj Gori kao susednoj državi biti dobro ako je i Srbija stabilna.

Kako je dodao, iznanađen je intenzitetom povampirenja ’90-tih.

„Brine me to što vidim u Srbiji. Brine me sa najboljim pobudama. Hoće li Srbija izaći iz tog velokosrpskog nacionalizma to ostavljamo njima, mi štitimo svoj imunitet i ne dozvoljavamo da nas ugroze“, poručio je Đukanović.

On je dodao da je odluka Milorada Dodika da na sednici Predsedništva Bosne i Hercegovine ne da saglasnost na njegovu posetu toj državi „paradna“ i da ne tangira ni njega lično ni Crnu Goru.

„To govori o jednom ozbiljnom problemu u kojem se nalazi država Bosna i Hercegovina. To kod mene ne budi nikakav gnev, samo produbljuje brigu. Trebalo bi videti šta se može uraditi da BiH postane funkcionalnija. Mnogo je paradnih odluka kojima se pravi predstava za domaću javnost, ali se zaboravlja da te predstave koštaju“, naveo je Đukanović.

Đukanović je kazao i da je medijska kampanja u Srbiji prema Crnoj Gori u odnosu na Zakon o slobodi veroispovesti bila gora od one za vreme Miloševića „sa svim ‘Odjecima i reagovanjima’“.

„Za vreme Miloševića su mediji bili Vašington post u odnosu na ovo što danas imamo“, rekao je on.

Kako je dodao, mediji u Srbiji, kao i državama u regionu, pate od manjka profesionalizma, od komercijalizacija i od poslušnosti prema donosiocima političkih odluka.

„Sve nas zajedno brine da su te aktivnosti, ne samo naišle na razumevanje, nego su i podsticane sa visokih državnih adresa. To jeste za zabrinutost. Crna Gora je zrela i razvijena da može sebe štiti od takvih ataka, iako su ostale ozbiljne deonice institucionalnog razvoja pred nama“, rekao je on.

Đukanović: Verujem u dijalog Markovića i Amfilohija

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da veruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija o Zakonu o slobodi veroispovesti, i da tu nema drugog izbora, jer država neće pristati na ucene.

U intervujuu za RTCG, Dukanović je poručio i da se vara onaj ko misli da će istrajnošću u organizaciji litija, državu naterati na kapitulaciju.

On je rekao da u ovom trenutku nije ugrožena bezbednost niti stabilnost Crne Gore.

Đukanović je rekao da u Srpskoj pravoslavnoj crkvi moraju biti odgovorni za svoje ponašanje i da nema podele odgovornosti.

„Možda bih mogao pozvati neke ljude da se okupe i da im objasnim kako se ugrožena Crna Gora, ali ne radim to. Svako ko izvuče mač iz korica mora znati kako će ga vratiti a ne da prebacuje odgovornost na nekog drugog“, rekao je on.

Đukanović je poručio i da Srpska pravoslavna crkva (SPC) time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država.

„Na tu dilemu definitivno treba da odgovori politika, ali tu dilemu mora svaki građanin sebi postaviti, dakle ko god se opredelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo, ili planira da ima potomstvo mora razmišljati da li će tom potomstvu da ostavi srednjovekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru, ili ćemo da tom potomstvu ostavimo građansku državu, državu multietničke demokratije sa usvojenim evrospkim sistemom vrednosti, državu u kojoj će svi građani i sve verske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj“, naveo je Đukanović.

Predsednik Skupštine Ivan Brajović ponovio je danas da Zakon neće biti povučen.

Zakon o slobodi veroispovesti postao je deo pravnog sistema države i u periodu koji sledi razgovaraće se o njegovoj implementaciji, a ne o drugim zahtevima, rekao je on za Balkan insajt.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije saopštio je juče da su spremni da razgovaraju sa premijerom Duškom Markovićem sa ciljem da se, u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, ukloni Zakon o slobodi veroispovijesti ili sve diskriminatorne odredbe u njemu, pa tek onda o Temeljenom ugovoru između Vlade i Srpske pravoslavne crkve.

On je pozvao Markovića da odredi datum razgovora. Premijer se još nije oglasio nakon poziva Amfilohija.

izvor: DANAS

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*