Др Милан Мицић отвориће зложбу „Војне капе и шлемови od sredine 19. do sredine 20.veka

foto: Dnevnik (Radivoje Hadžić)

Otvaranje izložbe „Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sedine 20. veka“

Foto: Dnevnik (Radivoje Hadžić)

U ponedeljak, 25. novembra 2019. godine, u 12.00 časova, u Muzeju Vojvodine,pomoćnik pokrajinskog sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama dr Milan Micić otvoriće izložbu „Vojne kape i šlemovi od sredine 19. do sredine 20. veka“, koja je organizovana  povodom 101. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Na otvaranju izložbe prisutnima će se obratiti i direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan,kao i recenzenti izložbe prof. dr Dejan Mikavica, mr Siniša Jokić i autor Zoran Veljanović.

Predmeti su deo kolekcije novosadskog kolekcionara Dejana Kragića, dok je autor postavke Zoran Veljanović, kustos istoričar i arhivski savetnik,koji će ovom prilikom  prikazati četrdesetak muzejskih predmeta koji su hronološki složeni po periodima, državama i rodovima.

Crvena nit na izložbi je vojna kapa srpske/jugoslovenske vojske „šajkača“. Pored šajkača, šapki i šlemova srpske vojske prikazani su i vojne kape i šlemovi Centralnih sila, Antante, SSSR i SAD. Materijal do sada nije izlagan niti viđeni u vojvođanskim muzejima, a njegova reprezentativnost predstavlja nesvakidašnji događaj kako za laičku tako i za stručnu javnost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*