FBI za petama Đulijaniju

Bivši njujorški gradonačelnik je poslednji u nizu Trampovih saradnika koji su se našli na meti istražnih organa, piše Politika.

Rudi Đulijani je bio Trampov lični pravni savetnik (Foto: EPA EFE – DŽ.L.S. )

Posle višemesečnih nagađanja da će Rudi Đulijani (76) biti još jedan u nizu Trampovih saradnika koji će završiti na robiji, istražitelji su prekjuče upali u Đulijanijev stan i kancelariju u Njujorku, ubrzavajući istragu o njegovim poslovima u Ukrajini.

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) zaplenili su računare i telefone bivšeg gradonačelnika Velike jabuke, mada to još ne znači da će biti podignuta optužnica, prenosi AP. Tužilaštvo ispituje navode da je jedan od advokata bivšeg predsednika Donalda Trampa prao novac, kršio zakon o finansiranju kampanja, lagao državnim organima, ometao istragu i skrivao da radi za strane klijente. Đulijani nije bio zaposlen u administraciji, već je bio lični Trampov advokat, a njegova firma pruža konsultantske usluge i brojnim stranim kompanijama i vladama. Bio je i u Srbiji, gde je 2012. godine izložio plan za „ekonomski razvoj Beograda”.

U trenutku kad je postalo jasno da Džozef Bajden ima najveće izglede da predstavlja Demokratsku stranku na izborima, Tramp je uz Đulijanijevu pomoć probao da pronađe kompromitujuće podatke o protivkandidatu. Nagovarali su Kijev da pokrene istragu protiv Bajdenovog sina Hantera, koji je dobio unosan posao u ukrajinskoj gasnoj kompaniji posle majdanske „revolucije”.

Promene na Majdanu odigrale su se za vreme administracije Baraka Obame, koja je podržavala smenu proruskog predsednika Viktora Janukoviča i u kojoj je sadašnji predsednik Džo Bajden bio potpredsednik.

Đulijanijev advokat je kazao za Foks njuz da je FBI dramatično upao kao da je namerno želeo da ostavi utisak da istražuje kriminalca. Nekadašnji prvi čovek Njujorka već je porekao sve što mu se stavlja na teret, navodeći da je žrtva „čistog političkog progona”. Ukoliko Đulijani sedne na optuženičku klupu, biće samo poslednji na spisku Trampovih saradnika koji su imali problem sa zakonom.

Među njima su Majkl Flin i Rodžer Stoun, osuđeni zbog toga što su lagali državne organe, Trampov strateg u Beloj kući Stiven Benon, optužen za proneveru donacija za izgradnju zida na granici s Meksikom, i Majkl Koen, bivši „konsiljere” koji je „pao” zbog finansijskih malverzacija. Kao i Flina i Stouna, donedavni stanar Avenije Pensilvanija je u poslednjim danima vladavine pomilovao i šefa svog prvog izbornog štaba Pola Meneforta, koji je bio u zatvoru jer je utajio porez u poslovima s Ukrajinom.

Ova zemlja se ispostavila kao kobna ili potencijalno kobna za američku političku elitu. Menefort je robijao zbog poslova koje je tamo sklapao za vreme Janukoviča. I Đulijani godinama posluje s klijentima iz Kijeva, a sad se ispituje da li je protežirao njihove interese tako što je iskorišćavao bliskost s Trampom. Zbog Ukrajine je poveden i prvi postupak za Trampovu smenu u Kongresu. Demokratska stranka je pokrenula neuspešnu proceduru za opoziv kad se saznalo da je Tramp pritiskao predsednika Volodimira Zelenskog da pokrene istragu protiv Bajdenovog sina.

I protiv Hantera Bajdena je na kraju pokrenuta istraga zbog ukrajinskih poslova, ali ne u Kijevu. Američki tužioci ispituju navode da je Hanter Bajden dobio mesto u Upravnom odboru energetske kompanije „Burisma” zahvaljujući trgovini uticajem, odnosno činjenici da je ukrajinske biznismene upoznavao sa svojim ocem, tadašnjim američkim potpredsednikom. Predsednikov sin je odbacio ove navode, kao i optužbe da je sličnu šemu imao i u Kini, i da je od američkih poreznika sakrio zaradu iz inostranstva.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*